Monday, January 4, 2010

Kenyataan Rasmi PAS Dalam Isu Penggunaan Perkataan ALLAH

PAS sebagai sebuah parti Islam amat menghormati prinsip kebebasan beragama sepertimana yang ditekankan oleh Islam kerana manusia tidak boleh dipaksa untuk menerima mana-mana agama, melainkan ia merupakan pilihan sendiri. Prinsip kebebasan beragama ini juga telah dimaktub dalam perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.


Walaupun demikian, dalam kontak masyarakat di Malaysia, suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira di atas kepentingan awam bagi memelihara keharmonian berbagai kaum dan agama. Setiap warganegara Malaysia wajib memelihara suasana dan keadaan ini.


PAS ingin menjelaskan bahawa berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.


Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.


PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapat sokongan rakyat.


Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah al-Imran ayat 64 yang bermaksud: Katakanlah hai ahli kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan dia, dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya, sebagai tuhan selain Alllah.


PAS dengan tegasnya ingin menolak sebarang bentuk tindakan agresif dan provokatif jahat yang boleh menggugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan masyarakat.


PAS dengan segala rasa penuh tanggungjawab bersedia untuk menjelaskan isu ini kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana yang harmoni berdasarkan kepada prinsip keadilan sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan dan dijamin oleh Islam.


ULASAN


1. BODOH ATAU KURANG BIJAKKAH PEMIMPIN DALAM PAS YANG MENGAKU ULAMA ISLAM MENGELUARKAN KENYATAAN POLITIK BERHUBUNG DENGAN ISU PENGGUNAAN PERKATAAN ALLAH OLEH PENGANUT AGAMA LAIN...???


2. TIDAKKAH PEMIMPIN PAS SEDAR BAHAWA AGAMA KRISTIAN YANG ADA SEKARANG ADALAH JAUH TERPESONG DARI AJARAN YANG DIBAWA OLEH NABI ISA (A.S)...???


3. APAKAH TUJUAN MEREKA MENGGUNAKAN NAMA ALLAH DALAM TERBITAN MAJALAH MEREKA KALAU BUKAN UNTUK MEMPENGARUHI JIWA ANAK MUDA ISLAM YANG TIPIS IMANNYA...???


4. JANGANLAH BERPOLITIK DALAM ISU INI....


5. KITA SEKARANG MEMPERTAHANKAN KEBESARAN NAMA ALLAH BUKANNYA BERTUJUAN MENARIK SOKONGAN PENGUNDI BUKAN ISLAM...


6. KEMENANGAN SESEBUAH PARTI BUKANNYA DITENTUKAN OLEH SOKONGAN MEREKA TETAPI KEIKHLASAN DALAM MEMPERJUANGKAN ISLAM ITU SENDIRI...


SEDARLAH WAHAI PEMIMPIN PAS!!!

5 comments:

TokeyGaram said...

Tuan,

Sebenarnya pemimpin PAS tidak bodoh cuma mereka sudah digelapkan hati oleh Allah S.W.T disebabkan dosa-dosa mempermainkan kesucian islam.

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA TG

MEMANG BENAR KATA SAUDARA TU... SESIAPA YANG BERANI MEMPERDAGANGKAN AGAMA ALLAH UNTUK SEDIKIT KEUNTUNGAN DUNIAWI MAKA BERSIAP SEDIALAH MENERIMA PEMBALASAN ALLAH DI DUNIA INI....

Frodo Baggins said...

patut diorg ni sedar, isu nama Allah ni dah melangkaui politik dan semua .. ni soal agama! bodoh jer!

Tan Guan Seng said...

Saudara lagi bodoh. Syaitan sendiri pun mengaku dirinya dijadikan oleh Allah cuma bezanya dia tidak beriman kepada Allah dan rasulnya. Kalau takde ilmu jangan cuba kupas yang bukan dalam bidang kita.
Persoalan, syaitan lebih jahat atau manusia lebih jahat.

Tungaklangit said...

SALAM FRODO BAGGINS

UNTUK MAKLUMAN SDR FRODO SAYA BSETUJU DGN SAUDARA DAN AMAT MEMALUKAN SEMUA YANG MENGAKU ULAMA DALAM PAS NI MEMANG CETEK ILMU ISLAM MEREKA HANYA TAHU BERPOLITIK AJE...

SALAM

UNTUK SAUDARA YANG MENGGUNAKAN NAMA TAN GUAN SENG NI PULA TAK PERLULAH SAYA JAWAP KOMEN SAUDARA SEBAB NAMA SAUDARA MELAMBANGKAN SAUDARA SEORANG KAFIR DAN CUBA MEMBICARAKAN SOAL AGAMA ISLAM PULA

SEELOKNYA SAUDARA MENDALAMI SOAL BUDDHIST ATAU KRISTIAN DARIPADA MENCAMPURI AGAMA ORANG LAIN...

UNTUK KAMU AGAMA KAMU DAN UNTUK AKU AGAMA AKU

SEKIAN