Monday, August 17, 2009

ISU KUIL DI SEKSYEN 23 SHAH ALAM: APALAH NASIB ISLAM DI SELANGOR - MASJID YANG DINANTIKAN RUPANYA KUIL YANG DIBERIKAN


DASAR KEPRIHATINAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT SELANGOR DAN HADIAH PARTI PAKATAN RAKYAT KEPADA PENGUNDI ISLAM YANG MENYOKONG MEREKA


KEPENTINGAN MEMBINA KUIL UNTUK 40 ORANG HINDU DIDAHULUI DARI KEPENTINGAN MEMBINA SEBUAH MASJID BAGI 400 ORANG PENDUDUK ISLAM


1. SYABAS ATAS SIFAT KEPRIHATINAN MB BESAR SELANGOR KHALID IBRAHIM YANG MEMINTA PENDUDUK MELAYU ISLAM DI KAWASAN PERUMAHAN SEKSYEN 23 YANG BERJUMLAH SERAMAI 400 PENDUDUK ITU SUPAYA BERTIMBANG RASA KE ATAS 40 PENDUDUK INDIA UNTUK MEREKA MENGAMALKAN AMALAN AGAMA MEREKA.


2. BAGUSLAH WAHAI MB SELANGOR, SEPATUTNYA SEBUAH MASJID DIBINA DI TAPAK BERKENAAN BUKANNYA KUIL YANG DICADANGKAN DIBINA BERSEBELAHAN SURAU AL-JANNAH DAN INI SUDAH TENTU AKAN MENIMBULKAN MASALAH DIBELAKANG HARI...


3. SIAPAKAH YANG MEMBUAT KEPUTUSAN GILA PEMBINAAN KUIL DI ATAS TAPAK TANAH PKNS INI...??? HASSAN ALI??? ATAU MB SELANGOR SENDIRI...???


4. BUKAN!!! IANYA IALAH EXCO KERAJAAN NEGERI YANG MEMEGANG JAWATAN PENGERUSI JAWATANKUASA TETAP KESIHATAN, PEKERJA LADANG, KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN NEGERI XAVIER JAYAKUMAR...


5. INIKAH YANG DIKATAKAN KERAJAAN PRIHATIN...??? PRIHATIN KEPADA 40 PENDUDUK DAN MENIDAKKAN KEHENDAK 400 PENDUDUK YANG LAIN...???


6. MANA PERGINYA HASSAN ALI YANG MENJAGA HAL EHWAL ISLAM DI NEGERI SELANGOR...??? MANA PERGINYA DUA MANUSIA YANG HANYA PANDAI BERLAKON SEBAGAI MUSLIM YANG BAIK IAITU ADUN BATU TIGA RODZIAH DAN AHLI PARLIMEN SHAH ALAM KHALID ABDUL SAMAD...???


7. MENGAPA KAMU TIDAK MELAYAN DESAKAN PENGUNDI DI KAWASAN TERSEBUT YANG MEMINTA KAMU MENYUARAKAN PERASAAN TIDAK PUASHATI MEREKA KERANA LOKASI YANG DIPILIH HANYA 50 METER DARI SURAU AL-JANNAH...???


8. SEPATUTNYA KAMU YANG MENGAKU BERJUANG ATAS NAMA KEADILAN DAN ISLAM UNTUK SEMUA MEMINTA KERAJAAN NEGERI SUPAYA MEMBINA SEBUAH MASJID ATAU PUSAT PENGEMBANGAN ILMU ISLAM DI SITU BUKANNYA SEBUAH KUIL UNTUK 40 PENDUDUK...???


9. AGAMA ISLAM DAN HAK MELAYU SERTA PERJALANAN PENTADBIRAN NEGERI DI SELANGOR DAN NEGERI-NEGERI YANG DIKUASAI OLEH PAKATAN RAKYAT SEMAKIN HARI SEMAKIN BERCELARU DAN MERENDAH-RENDAHKAN PERASAAN PENDUDUK MELAYU ISLAM...


10. APA YANG DISUMBANGKAN OLEH PAS UNTUK MENGATASI PERKARA INI...???


11. JANGANLAH KITA AMBIL RINGGAN ISU KUIL INI... BERJUANGLAH PENDUDUK SEKSYEN 23 TANPA MENGIRA PARTI MANA KAMU SOKONG DEMI KEHARMONIAN AGAMA ISLAM DAN SENSIVITI KAUM...


12. JADIKANLAH INI SEBAGAI SATU PENGAJARAN BERGUNA UNTUK KAMU SEMUA MEMILIH BENTUK PEMIMPIN DALAM PRU13 NANTI...


13. ADAKAH INI SALAH SATU USAHA UNTUK MELETAKKAN KAUM INDIA SEBAGAI SETARAF DENGAN BUMIPUTRA YANG LAIN SEBAGAIMANA YANG DITUNTUT BARU-BARU INI...???

20 comments:

IPOHMALAY said...

sapa undi PR mmg dapat share tokong hindu ni...

IPOHMALAY

Anonymous said...

Baru-baru ini, banyak betul yang kita dengar berhubung isu tapak kuil yang dicadangkan di Seksyen 23, Shah Alam. Yang tahu, yang tak tahu dan yang buat-buat tahu, semuanya turut sama mengemukakan pandangan masing-masing. Di antaranya, pandangan Noh Omar yang menyatakan bagaimana kerajaan PR tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam.

Oleh itu, bagi mereka yang ingin tahu, izinkan saya menceritakan serba sedikit perkara sebenar berkenaan isu ini. Tapak Kuil yang dicadangkan adalah di kawasan Industri, lebih 200 meter dari kawasan perumahan. Sebuah Kuil yang sekarang ini berada di Seksyen 19 akan dipindahkan ke tapak baru yang dicadangkan ini. Di Seksyen 19, kuil berkenaan hanya berjarak 20 kaki dari kawasan perumahan! Buka pintu rumah, seberang jalan terdapat kuil.

Anonymous said...

Sebenarnya, kuil Seksyen 19 telah berada di situ sejak zaman sebelum wujudnya Shah Alam lagi. Pada masa itu kawasan di mana kuil tersebut dibina dinamakan Ladang Sungai Renggam. Apabila PKNS ambil-alih, maka dijadikan kawasan perumahan. Semasa membina dan menjual rumah-rumah di Seksyen 19, PKNS tidak menunjukkan kuil tersebut di dalam pelan mereka. Sebaliknya yang ditunjuk adalah rumah-rumah teres dua tingkat.

Maka, para pembeli rumah sekitar kuil tersebut, 80% dari mereka yang merupakan orang Melayu Islam pun terperanjatlah apabila berpindah ke rumah baru mereka dan mendapati kuil masih berada di situ. Sedangkan mereka diberitahu bahawa kuil tersebut akan dipindahkan. Malangnya, PKNS di bawah pemerintahan Kerajaan Negeri UMNO/BN, tidak menunaikan janji mereka dan tidak juga bertanggung-jawab dalam soal ini. Kalau diusahakan pada ketika itu, masih terdapat banyak kawasan lapang, maka perancangan yang lebih sesuai dan tepat dapat dilaksanakan.

Seperti yang diduga dan sepertimana biasa, kerajaan BN tidak melakukan apa-apa. Penduduk terpaksa bersabar selama 26 tahun, menagih janji dari PKNS dan kerajaan BN Selangor, sehinggalah naiknya kerajaan PR. Kami mengusahakan dengan serius dan bersungguh-sungguh sehingga terhasilnya cadangan kuil Seksyen 19 dipindahkan ke Seksyen 23.

Sepatutnya Noh Omar mencerminkan diri sebelum mengeluarkan pendapatnya. Takut-takut meludah ke langit, terjatuh ke muka sendiri. Siap dengan kahak lagi! Sekiranya tapak di Seksyen 23 mahu dikatakan tidak peka dan tidak sensitif, kedudukan di Seksyen 19 mahu dipanggil apa? Mendera? Menyeksa? ataupun derhaka?

Kalau ikut kehendak masyarakat Hindu yang juga merupakan rakyat negeri ini, mereka ingin kuil tersebut kekal sahaja di situ. “Inilah tapak asal kami, sepatutnya PKNS mengambil kira kehadiran kuil kami di sini semasa merancang pembangunan kawasan Shah Alam”, kata mereka. Tetapi apa boleh buat, nasi sudah pun menjadi bubur, mereka amat menyesal mengundi BN sejak dari dulu lagi. Akhirnya hasil perbincangan yang waras, mereka sanggup bertolak ansur. Sanggup berpindah, asalkan tidak terlalu jauh. Kuil ini dikunjungi penganut Hindu dari Seksyen 19, 20 dan 23.

Oleh itu, PKNS ditugaskan untuk mencari tempat yang sesuai. Tapak yang dicadangkan adalah seperti yang dinyatakan. Cadangan dikemukakan kepada MBSA dan seterusnya kepada Exco kerajaan Negeri. Semua menganggap ianya sesuai dan masalah di Seksyen 19 di mana suasana diperhangatkan oleh NGO Melayu/UMNO seperti Pewaris, perlu diselesaikan dengan segera.

Ini yang perlu kita perlu fahami. Tapak di Seksyen 23 bukan untuk kuil baru. Ianya adalah untuk memindahkan kuil yang sedia ada di Seksyen 19. Kedudukannya tidak terlalu hampir dengan kawasan perumahan, di mana terdapat Dewan orang ramai dan juga sebuah padang permainan di antara tapak kuil tersebut dengan kawasan perumahan. Ianya merupakan kawasan Industri. Kalau kilang boleh diletakkan di situ tanpa sebarang bantahan dari penduduk, mengapa tidak kuil? Sedangkan jarak kawasan Industri dari perumahan sudah mengambil kira terlebih dahulu semua aspek yang wajar dipertimbangkan.

Saya faham ada yang ingin mempolitikkan isu ini. Memang suku sakat Ketua Bahagian UMNO duduk di situ. Saya rasa Najib kena ‘mendidik’ ahli UMNO. Kikis semangat perkauman yang sempit yang diasaskan selama ini. Adakah beliau mampu lakukannya? Adakah beliau ingin lakukannya? Najib ke Batu Caves dengan begitu gah ceria, 1Malaysia katanya. Kita ingin lihat sejauh mana falsafah Najib difahami ahli partinya sendiri atau ianya semua hanya satu sandiwara untuk mengaburi mata rakyat?

Seorang penduduk Seksyen 23 memberitahu saya, “Jangan layan sangat YB, puak-puak ini, bukan sekadar kuil mereka bantah. Buat kuliyyah di Surau pun mereka bantah juga”.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Anonymous said...

Kalau berani siar kenyataan YB Khalid Samad ini.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Saya ingin menyuarakan ketidak puashatian saya berkenaan pembinaan kuil Hindu di jalan merentasi bukit Ampang - Langat. Seperti mana yang kita tahum kuil kuil Hindu di Malaysia kebanyakanya di buat di tanah awam. Bermula dari kecil kecil akan menjadi besar seperti mahligai. Bermula di tempat tempat yang sukar di cari orang, apabila ianya visible, ia telah pun menjadi besar. Dan apabila pihak berkuasa ingin merobohkan kuil mereka kerana membina di tanah awam tanpa izin, mereka akan mengatakan diskriminasi terhadap mereka. Trend ini semakin menjadi - jadi.

Harap pihak berkuasa hulu langat dapat memantau kuil ini sebelum ianya menjadi perkara yang lebih rumit. Hanya kerana kuil ini di Bukit dan tersorok ianya patut dibiarkan?. Maka nanti jadilah dia kuil seperti di Ampang. Saya ingat lagi masa saya kecil kuil sekangkang kera sahaja. Tapi bila dibiarkan, dijadikan seperti istana kuil di tepi jalan besar yang sesak itu!.

Bukankah kawasan hulu langat adalah majoriti orang Islam? Mengapa perlu ada kuil di situ?

Hulu Langat ni kawasan sapa? PAS ke UMNO? Tak kisahlah mana mana parti. Cegah sebelum parah.

zauzau said...

DAN TIDAK PERNAH DIRASAKAN
KEJUJURAN DAN KEIKHLASAN
PADA HIDUP YANG MEMAKSA
MENGHORMATI SUKA DAN DUKA

DAN TIDAK PERNAH DIRASAKAN
SEPERTI YANG MEREKA RASAKAN
KERANA TAKDIR LEBIL AWAL MEMAKSA DARI DIPAKSA
MAKA MELAYUKU AKAN TERUS MENDERITA DAN TERSIKSA

BANGUNLAH MELAYUKU
BAGI MEMBUNGKAS SEGALA AKAR UMBI KEMUNGKARAN
DEMI AGAMA BANGSA DAN MARUAH
MENGATUR SANTUN DALAM KEKERASAN
PERJUANGAN WAJIB KITA TERUSKAN
WALAUPUN NYAWA JADI PERTARUHAN.

KHALID TELAH BUNTU

Tungaklangit said...

JAWAPAN KEPADA WAKIL KHALID SAMAD ANON

KEPADA WAKIL KHALID SAMAD, JANGANLAH MENUDUH BN SEBAGAI PUNCA MASALAH INI, KINI KAMU SEBAGAI PEMERINTAH KALAU DARI AWAL TIDAK MAMPU NAK SELESAIKAN MASALAH RAKYAT LAIN KALI JANGAN MASUK POLITIK DAN BERTANDING HANYA SEKADAR NAK DAPAT ELAUN DAN BUAT KEUNTUNGAN PERIBADI...

KEDUA, KAMU KATA: Ini yang perlu kita perlu fahami. Tapak di Seksyen 23 bukan untuk kuil baru. Ianya adalah untuk memindahkan kuil yang sedia ada di Seksyen 19. Kedudukannya tidak terlalu hampir dengan kawasan perumahan, di mana terdapat Dewan orang ramai dan juga sebuah padang permainan di antara tapak kuil tersebut dengan kawasan perumahan. Ianya merupakan kawasan Industri. Kalau kilang boleh diletakkan di situ tanpa sebarang bantahan dari penduduk, mengapa tidak kuil? Sedangkan jarak kawasan Industri dari perumahan sudah mengambil kira terlebih dahulu semua aspek yang wajar dipertimbangkan.

KALAU MACAM NILAH FIKIRAN KAMU MAKA KAMU NI MEMANGTAK LAYAK NAK JADI AHLI PARLIMEN SHAH ALAM... KAMU TAHU TAK TAPAK KUIL DENGAN SURAU HANYA 50 METER JAUHNYA DAN BERDEPAN DENGAN PADANG PERMAINAN DAN DEWAN ORANG RAMAI... KALAU AZAN NAK SEMBAHYANG MAKA SI TUKANG JAGA KUIL PUN BUNYIKAN LOCENGNYA MAKA APA YANG AKAN BERLAKU...


KALAU ITUPUN KAMU TAK BOLEH FIKIRKAN MAKA KAMU MEMANG TAK LAYAK JADI MP...

SATU PESANAN SAYA KEPADA MP SHAH ALAM, KALAU ADA MASALAH YANG TAK DAPAT DISELESAIKAN, JANGANLAH JADIKAN UMNO SEBAGAI KAMBING HITAM UNTUK DIPERSALAHKAN...

SEKARAN KALAU NAK PERBODOHKAN ORANG MELAYU SHAH ALAM SILAKAN TAPI INGAT PRU13 NANTI KAMI PERBODOHKAN KAMU SEMUA PULA

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA IPOHMALAY DAN ZAUZAU YANG DIHORMATI DAN ANON 7.50

WALAUPUN PENDUDUK MELAYU BEGITU MARAH DENGAN TINDAKAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR MEMBINA KUIL DI SEKSYEN 23 TAPI MASALAH ADA BARUAN KELING YANG MAHU MENJADI JUARA KEADILAN KEPADA 40 ORANG PENDUDUK HINDU DI TAMAN SEKSYEN 23...

KEPADA MEREKA HANYA SATU KATA YANG NAK SAYA UCAPKAN... BERBAHAGIALAH KAMU MEMPERBANYAK KUIL HINDU DI MALAYSIA INI ATAS PERJUANGAN KEADILAN DAN ISLAM UNTUK SEMUA ITU...

BAGI SAUDARA ANON 7.50

SILA AMBIL GAMBAR DAN EMAILKAN KEPADA SAYA ATAU MANA2 BLOGGER BPN UNTUK KAMI SIARKAN BERITA INI SUPAYA KERAJAAN NEGERI SELANGOR PR SEDAR BAHAWA SEGALA TINDAK TANDUK MEREKA DIPERHATIKAN DAN MEREKA TIDAK BOLEH SEWENANG-WENANGNYA MELAKUKAN SESUATU PERKARA ...

SALAM

Anonymous said...

(Seorang penduduk Seksyen 23 memberitahu saya, “Jangan layan sangat YB, puak-puak ini, bukan sekadar kuil mereka bantah. Buat kuliyyah di Surau pun mereka bantah juga”.)

Beberapa perkara penting boleh diterbitkan:
1.Umat islam kurang ke surau (solat berjemaah)kerana kesibukan kerja/masa.
2.MUNGKIN Kuliah yang diadakan bukan bersifat menasihat tetapi mencaci(berpolitik).Pengkuliah mungkin orang politik.Oarang berasa berat hendak ke surau.
3.PR melihat peluang ini dan mencadangkan tapak ini.Rasionalnya ialah,kata YB,(Saya faham ada yang ingin mempolitikkan isu ini. Memang suku sakat Ketua Bahagian UMNO duduk di situ.).Ini bertepatan dengan fatwa terbaharu tok guru ISLAM SEBENAR,nik Aziz,bahawa ISLAM UMNO tidak akan sampai ke syurga atau dengan kata lain akan ke neraka. Ini konsisten dengan fatwa politik tok guru bahawa 'Pergi Jahanam UMNO'/ Ke neraka Jahaman!
4.Kalau dah tahu kelemahan BN sejak 26 tahun dahulu kerana terlepas pandang projek PKNS, kenapa MASIH mahu ulang BENDA yang sama! TERLEBIH NAMPAK atau TERLEPAS PANDANG JUGA!Kelak apa alasan KAMU nak beri?
5.PR berani kerana mungkin orang melayu tidak akan membantah.Betul! MELAYU PAS dan PKR akan angguk saja.Kata mereka, BIARLAH! INI KEPUTUSAN BERSAMA,WARAS,DAN BIJAKSANA! HANYA MELAYU UMNO akan membantah!
6.Walau apa alasan,seharusnya nasib orang melayu dibela.
7.Isu kehadiran DS Najib ke b.Caves bukan alasan yang BIJAK.Mengaitkan konsep 1 Malaysia pun hanya alasan murahan.Situasi DS Najib mempromosikan ideanya, bukan berkata, Wahai penganut hindu,kamu boleh bina kuil kamu di mana-mana yang kamu suka!
8.Soalnya, kecil benar rintihan 400 orang penduduk yang berkepentingan dan memahami situasi kawasan mereka pada pandangan Kerajaan Selangor.
tok wan.

Tungaklangit said...

SALAM TOKWAN YANG DIKASIHI

BENAR KATA TOKWAN TU KEBANYAKAN SURAU ATAU MASJID DI KEBANYAKAN DAERAH DI SELANGOR SUDAH BERTUKAR MENJADIM MARKAS PAS DAN PUSAT UMPAT MENGUMPAT ORANG UMNO...

TETAPI MELAYU ISLAM PAS DAN PKR SUDAH LUPA BAHAWA KITA SATU BANGSA DAN AGAMA INI PERLULAH SALING BANTU MEMBANTU MEMPERTAHANKAN HAK KITA DAN KESUCIAN AGAMA ISLAM...

JANGAN DIKAITKAN ENGKAU SOKONG UMNO AKU PAS...

SEPATUTNYA KITA BERNAUNG DI BAWAH KALIMAH ALLAH ITULAH YANG SEPATUTNYA KITA PEGANG

WALAU BAGAIMANAPUN, SAYA MENGHARGAI PANDANGAN DAN ULASAN TOKWAN DALAM ISU INI

SALAM

pumpkinpie said...

kenapa x bole bina di kawasan majoriti india?! rumah yg dibeli...x siap pun lg...dah timbul isu camni...kenapa la pemimpin malaysia semua x boleh pakai?!!

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA PUMPKINPIE

BUKAN MASALAH SEMUA PEMIMPIN TETAPI TERDAPAT SESETENGAH PEMIMPIN YANG TIDAK PEKA KEPADA KEADAAN DAN ASPEK KEAGAMAAN MAIN PAKAI LOGIK AKAL MEREKA SAHAJA...

MACAM MANA NAK BILA DI MAJORITI INDIA SEBAB KALAU DIBINA DI SANA RUGILAH MEREKA HANYA DAPAT SATU AJE,

KALAU DIBINA DITEMPAT BARU DAPAT DUA KUIL KAN CERDIK NAMANYA TU


SALAM

Anonymous said...

Salam. Just a little something from one of the residents of Section 23, Shah Alam. My request before you publish anything regarding whatever issue (now the focus is on Section 23), is that :-
1) Kindly do not look only at the surface of the matter. It has more layers than what was being portrayed by the media or by people of interest.

2) Study why the residents at Section 19 'demanded' the removal of the said temple & why the impact on the said temple (socially, physically &mentally), the lack of action & the biaseness by those elected thereof has angered the residents of Section 23. We have lived in peace & harmony with other residents from other races & beliefs (spiritual or political) for the past 4 years before the said elected officials suddenly dumps 'this matter' into our so-called laps....this is not a political ploy nor just a religious issue...it is more than that.

3) After doing 1) & 2) then put yourself in our shoes , how would you react if the same thing were to happen to you? Or would it be the case of 'calling the kettle black'...(if that is the right term)...

4) Study the Quran & Hadiths properly and as a whole, not partially just to prove your point.

5) Finally my deepest apologies for everything I've said, Maaf Zahir & Batin & Selamat Menunaikan Ibadah Puasa.

ehsan23

Anonymous said...

DENGAN MENYEBUT NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG.

Surat ini ditujukan kepada Khalid Ibrahim, Khalid Samad, Rodziah Ismail, Pengerusi Persatuan Penduduk Seksyen 23, Hj. Zainuddin & Pengerusi Surau Seksyen 23, Azrul Hakim, Penduduk ISLAM Seksyen 23, Para pemimpin ISLAM dan umat ISLAM keseluruhannya.

Saya merupakan seorang penduduk di Seksyen 23 dan telah hidup secara aman bersama jiran tetangga yang berbilang bangsa dan berlainan agama. Pelbagai aktiviti telah dianjurkan oleh Persatuan Penduduk untuk kebaikan penghuni tanpa mengira bangsa dan agama. Jiran-jiran saya terdiri dari kaum India. Ada yang beragama Kristian dan Hindu. Manakala kaum Cina pula ada yang beragama Kristian dan Buddha.. Saya terpanggil untuk memberikan sedikit cebisan pandangan saya berikutan kekecohan yang berlaku di kawasan perumahan kami sejak akhir-akhir ini. Semoga usaha saya ini mendapat keredhaan ALLAH S.W.T. INSYAALLAH.

SURAH AL-MAIDAH : 90
“Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) khamar (arak), berjudi, (BERKORBAN UNTUK) BERHALA, mengundi nasib dengan panah adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan.”

Saya ucapkan tahniah kepada KHALID IBRAHIM kerana masih ingin meneruskan hasrat untuk memindahkan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23. Perlu diingat sejarah Khir Toyo dan UMNO/BN, SALAH SATU FAKTOR KEKALAHAN pada 2008 adalah berpunca dari ‘anugerah penyapu’ yang diberikan. TIDAK MUSTAHIL KEJATUHAN PAKATAN RAKYAT SELANGOR AKAN BERPUNCA DARI PROJEK KANDANG KHINZIR, ISU ARAK DAN PEMBINAAN ATAU PEMINDAHAN KUIL. INSYAALLAH.

Saya juga mengucapkan terima kasih kepada KHALID SAMAD kerana menerangkan sejarah kuil di Seksyen 19 dengan begitu panjang lebar. Cuma tuan TERLUPA menjawab isu yang dibangkitkan oleh penduduk Seksyen 23 - MENGAPA PEMINDAHAN KUIL DARI SEKSYEN 19 DIPINDAHKAN KE SEKSYEN 23 YANG MANA MAJORITI PENDUDUK ADALAH YANG BERAGAMA ISLAM? Sedangkan pada bulan Mei 2009, pertanyaan penduduk mengenai isu kuil tersebut ditolak mentah-mentah dan penduduk dikatatakan mempercayai ‘khabar angin’. ADAKAH INI JAWAPAN DAN TINDAK TANDUK SEORANG PEMIMPIN ISLAM YANG DILANTIK? KINI, SUDAH TERANG LAGI BERSULUH!!!

Sekiranya UMNO/BN GAGAL menangani isu kuil di seksyen 19 yang mana majoriti penduduk adalah beragama ISLAM, tuan sebagai salah seorang pemimpin yang dilantik hendaklah cuba menyelesaikannya permasalahan penduduk tersebut. Sekiranya SATU-SATUNYA JALAN PENYELESAIAN YANG DAPAT DICAPAI ADALAH SEKADAR MEMINDAHKAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 YANG JUGA MEMPUNYAI MAJORITI PENDUDUK YANG BERAGAMA ISLAM, itu bukanlah satu penyelesaian yang bijak kerana anda cuma ‘MENCAMPAKKAN’ MASALAH KUIL DI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23!!!

ADAKAH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT PULA INGIN MENCIPTA REKOD UNTUK MEMINDAHKAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 DAN MENGULANGI IGAUAN DAN TRAUMA YANG DIHADAPI OLEH PENDUDUK ISLAM DI SEKSYEN 19 KEPADA PENDUDUK ISLAM DI SEKSYEN 23 DALAM TEMPOH TIDAK SAMPAI 2 TAHUN SEJAK MEMERINTAH SELANGOR???

ADAKAH INI PERUBAHAN YANG DIINGINKAN OLEH PENDUDUK SHAH ALAM SEWAKTU MENGUNDI PADA 2008???

ehsan23

Anonymous said...

Di Malaysia, terdapat kepelbagaian agama, bangsa dan kaum, maka lahirlah pelbagai parti politik seperti UMNO, PAS, PKR, DAP dan lain-lain. Mereka semua ada yang hidup berjiran. Begitu juga di Seksyen 23. TETAPI KAMI TIDAK PERNAH MENJADIKAN PARTI POLITIK SEBAGAI ALASAN UNTUK BERMUSUH DAN KAMI DAPAT HIDUP BERJIRAN DENGAN AMAN. KEPADA AHLI-AHLI POLITIK, CUBA CELIKKAN MATA DAN BUKA MINDA MENGENAI ISU YANG SEBENARNYA! KAMI MEMBANTAH PEMINDAHAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 DI MANA MAJORITI PENDUDUK ADALAH BERAGAMA ISLAM!!!

Kepada RODZIAH ISMAIL pula saya ucapkan jutaan terima kasih kerana ketidakprihatinan puan ke atas permasalahan yang melanda penduduk ISLAM di Seksyen 23. PERTANYAAN PENDUDUK DARI BULAN MEI 2009 MENGENAI ISU KUIL TERSEBUT HANYA DIJAWAB PADA BULAN OGOS 2009. ITUPUN JAWAPAN DIBERIKAN MELALUI MEDIA CETAK. MENGAPA WAKIL RAKYAT UNTUK PENDUDUK SEKSYEN 23 PERLU ADA PEJABAT DI SEKSYEN 23 SEKIRANYA TIDAK PERNAH BERJUMPA ATAUPUN INGIN BERKHIDMAT UNTUK PENDUDUK SEKSYEN 23???

Kepada Pengerusi Penduduk, HAJI ZAINUDIN, saya berharap tuan agar dapat memimpin penduduk ISLAM Seksyen 23 bagi membela nasib kami dan anak-anak kami demi menegakkan agama ISLAM. INSYAALLAH.

SURAH AT-TAUBAH : 123
“Hai orang-orang yang beriman, perangilah orang-orang kafir yang di sekitar kamu itu, dan hendaklah mereka menemui kekerasan daripadamu, dan ketahuilah, BAHAWASANYA ALLAH BESERTA ORANG-ORANG YANG BERTAQWA.”

Kepada Pengerusi Surau, AZRUL HAKIM, saya utarakan pertanyaan-pertanyaan tersebut. Adakah wajar seseorang mengherdik dan memaki seseorang yang lebih tua dari dirinya yang sebaya dengan ayahnya sendiri? Dalam ceramah agama pula adakah wajar diceritakan perihal seorang pendakwah bebas yang ‘berkawan rapat’ dengan seorang artis wanita sebelum isteri pendakwah bebas tersebut tampil ke media massa untuk menerangkan keadaan sebenar rumahtangga mereka? Adakah wajar juga sewaktu ceramah agama, dijadikan medan untuk menjelaskan mengenai lokasi kuil sedangkan orang yang menjelaskan perkara tersebut bukanlah ahli yang layak ataupun wakil rakyat yang dilantik untuk menerangkannya kepada penduduk? Adakah wajar juga sesi ceramah agama dijadikan medan untuk memburuk-burukkan orang-orang lain yang seagama ISLAM hanya kerana berlainan pendapat atau berlainan parti politik? WALLAHU’ALAM.

AKHIR SEKALI, saya memohon maaf di atas kata-kata yang menyinggung perasaan tuan puan tetapi saya menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang ISLAM untuk mengingatkan di antara satu sama lain. SEGALA YANG BAIK DATANGLAH DARI ALLAH S.W.T DAN YANG BURUK DATANGNYA DARI SAYA SENDIRI.

SURAH AL-FURQAN : 17
”Dan (ingatlah) suatu hari (ketika) ALLAH menghimpunkan mereka beserta apa yang mereka sembah selain ALLAH , lalu ALLAH berkata (kepada yang disembah); ‘ Apakah kamu yang menyesatkan hamba-hambaKU itu, atau mereka sendirikah yang sesat dari jalan (yang benar)?”

AL-FATIHAH : 5-7
“Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kepada engkaulah kami mohon pertolongan”. TUNJUKILAH KAMI JALAN YANG LURUS, (iaitu) jalan orang-orang yang telah engkau anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai (Yahudi), dan bukan (pula jalan ) mereka yang sesat (Nasrani)”.

SURAH AL-AN’AM : 162
“SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU HANYA UNTUK ALLAH, TUHAN SEMESTA ALAM.”

AMIN YA RABBAL ALAMIN.

ehsan23

Anonymous said...

Hi. My name is Isaac. I’m an Indian. I’m a Christian. I’m also a resident in Section 23. I would like to say a few words regarding this issue, if I may. I read somewhere that states that ‘there was no Chinese tionghua at the said dialogue ‘…I beg to differ because my friend, who is Chinese, went to the meeting and so does a few other Chinese who oppose to the relocation of the said temple.

As for me, I admire the courage of my Malay neighbours who stands up for their rights as well as the Indians who stood their ground & request to have a temple that is close to their house. If the state government would offer to build a church of my belief, I’d jump for joy as well.

However, after much deliberation, a few of the neighbours of the Buddhism faith & Christianity (including yours truly) decided not to attend the said dialogue not because we are afraid to or were intimidated as suggested by certain quarters but out of respect to both parties involved in this dispute, i.e. the Malays and the Indians of Section 23, Shah Alam. Neither the Indians nor the Malays of Section 23 requested for the said temple to be relocated here but now they are at opposing side just because the state government deemed that Section 23 is ‘a strategic place’ for the relocation and somehow managed to ‘skipped certain requirements needed’ for the said relocation. After being pressured by the residents and ngo’s and receiving a letter from the Ruler of Selangor (aired by tv3 if I’m not mistaken) only then the state government succumbs & decided to hold an open dialogue with the residents. Alas, by then, the damage was severe and as they say, ‘all hell broke loose’. No pun intended.

My personal opinion is that, this issue could have been handled differently & wisely from the beginning from the yang berhormats’ namely, yb Rodziah & yb Khalid. However, they played ‘a cat & mouse game’ with the residents particularly with the Malays (not to mention lying to the residents on more than one occasion) and ‘sweet coated’ their talk with the Indians and the head priest of the said temple.

After a few months, this issue has taken a new turn and erupted & snowballed into the infamous demonstration by the Malays due to the lack of effort from both the yang berhomats’.

My wish is that outsiders do not view this issue from the political point of view nor the religious point of view because we, the residents of Section 23 are getting along beautifully with each other regardless of gender, race or religion. To the yang berhormats, please ensure that your duty to the public is upheld above your personal interest or political agenda. Also, stop seeing every little issue as a ‘political issue’ which clearly shows how mature our politicians and their followers are. No pun intended here either. Thank you.

Anonymous said...

FAKTA TAPAK LOKASI KUIL DI SEKSYEN 23:
1. BERDEPAN DENGAN TAMAN PERMAINAN KANAK2 YANG TELAH DIBINA SEJAK 2005 DAN TELAH DIGUNAKAN OLEH KANAK2 UTK BERMAIN. ADA BASEBALL COURT, BUAIAN, GELONGSOR KANAK2, COURT UTK SEPAK TAKRAW DAN TEMPAT DUDUK SERTA WAKAF. TAMAN PERMAINAN KANAK2 INI CUMA DI SEBERANG JALAN DARI TAPAK LOKASI KUIL.
2. BERDEKATAN DENGAN DEWAN SERBAGUNA.
3. BERDEKATAN DENGAN RUMAH2 DI JALAN BONUS DAN JALAN TARIF.
4. TERDAPAT SATU TADIKA ISLAM DI JALAN BONUS DAN SATU TASKA PROTON DI JALAN TARIF.

PERJALANAN KE LOKASI KUIL DARI SIMPANG MASUK KE SEKSYEN 23:-
1. SESEORANG PERLU MELALUI JALAN BONUS DAN TADIKA ISLAM TERSEBUT TERLETAK DI PENGHUJUNG JALAN BONUS.
2. KEMUDIAN BELOK KIRI, SESEORANG AKAN MELALUI TASKA PROTON, DEWAN SERBAGUNA, TAPAK PERMAINAN KANAK2 SEBELUM SAMPAI KE LOKASI KUIL.
SILA DATANG SENDIRI DAN TENGOK DI MANA SEBENARNYA TAPAK LOKASI KUIL TU.
FAKTA TAMBAHAN :
1. AGAMA HINDU MENGAMALKAN AMALAN PEMUJAAN.
TUAN PUAN SANGGUP KE TENGOK ANAK2 ORANG MELAYU ISLAM DISAMPUK DAN DIRASUK SERTA DISERANG HISTERIA SETELAH BERMAIN DI TAMAN PERMAINAN KANAK2 TERSEBUT YANG BERDEPAN DENGAN KUIL TERSEBUT???!!! ITU BELUM TERMASUK BAYI2 ORANG MELAYU ISLAM YANG DIJAGA DI TADIKA ISLAM DAN DI TASKA PROTON. ITU JUGA BELUM TERMASUK ANAK2 JIRAN KAMI YANG TINGGAL DI JALAN BONUS DAN JALAN TARIF!!!
LIHAT SAJA SEKOLAH AGAMA YANG BERSEBELAHAN DENGAN KUIL DI KLANG, RAMAI PELAJAR KENA HISTERIA. ITU SEKOLAH. HABIS SEKOLAH, BOLEH BALIK RUMAH.
KALAU KENA SAMPUK DAN DIRASUK SERTA DISERANG HISTERIA DI DALAM KWS PERUMAHAN YANG DIDIAMI SENDIRI, BUDAK2 NI NAK PERGI KE MANA? BALIK KE RUMAH RODZIAH ATAU KHALID SAMAD???
2. SEJARAH PEMBINAAN KUIL, ‘DARI SEKECIL2 BUSUT BOLEH ‘HIDUP’ MENJADI SEBESAR2 MINI MARKET JIKA TIDAK DIBENDUNG. BILA DAH LEBIH BESAR DARI RUMAH TERES, TAK PAYAH NAK BANYAK CAKAP. MENYESAL PUN DAH TAK GUNA!!!
3. AKAN BERLAKU MASALAH ‘PARKING’ TERUTAMA PADA WAKTU KERAMAIAN DAN PERAYAAN. BILA TIADA PARKING KOSONG, TUAN PUAN FIKIR DIORANG NAK PARKING KAT MANA SEPANJANG2 JALAN DARI JALAN BONUS DAN JALAN TARIF TU? DEPAN RUMAH RODZIAH? DEPAN RUMAH KHALID SAMAD? SAMBUTAN PERAYAAN YANG DIADAKAN PULA BERMULA DARI LEWAT PETANG HINGGA LEWAT TENGAH MALAM!!! CONTOH TERDEKAT PERGI TENGOK SENDIRI DI SEKSYEN 19 & SEKSYEN 25. NAK JAUH SIKIT, PERGI KE TAMAN GREENWOOD ATAU TAMAN BOLTON DI BATU CAVES SAMPAI BOLEH NAMPAK GOLDEN STATUE TU DARI JAUH, BELUM PERGI DEKAT LAGI.
4. KAMI SUDAH LAMA BERSABAR DENGAN PERANGAI INDIA MABUK DARI SEKSYEN 25 YG DTG MEMBELI MINUMAN KERAS DI 99 SPEEDMART DI SEKSYEN 23. MINUM DAN MABUK SATU HAL. SATU HAL LAGI, BOTOL2 ARAK TU DICAMPAKKAN DAN DIBIARKAN BERSEPAH2 DI TENGAH JALANRAYA. SURAT2 BANTAHAN DAH BANYAK DIHANTAR TAPI HABUK TAK DILAYAN OLEH PARA PEMIMPIN ISLAM!!!SEKARANG NI PUN INDIA2 MABUK TU MELEPAK2 DAN BARING2 DI WAKAF DI TAMAN PERMAINAN. ADA KE BUDAK YANG NAK BERMAIN DI TAMAN PERMAINAN TU KALAU ADA INDIA2 MABUK DI SITU???
KALAU KUIL TU DIBINA DI SEKSYEN 23 YANG BEREPAN DENGAN TAMAN PERMAINAN KANAK, TUAN PUAN FIKIR APA AKAN JADI???
AKHIR SEKALI, KEPADA YG SUKA MENGHENTAM PENDUDUK SEKSYEN 23, SILALAH OFFER KAT KHALID SAMAD, RODZIAH & TOKEY KUIL SUPAYA KUIL DI SEKSYEN 19 DIPINDAHKAN KE KWS PERUMAHAN RUMAH TUAN PUAN SUPAYA KAMI DAPAT HIDUP DENGAN AMAN DAMAI. TERIMA KASIH.
-ehsan

Tungaklangit said...

SALAM

TERIMA KASIH ATAS PANDANAG NDAN ULASAN SAUDARA'

BAGI SAUDARA EHSAN33 DAN ISSAC SAYA TELAH SIARKAN PANDNAGAN SAUDARA BERDUA UNTUK TATAPAN SEMUA PEMBACA

SALAM

Anonymous said...

To the Muslims who loves to sing the ‘toleransi song’, WOULD you be singing the same ‘toleransi song’ should the govt decides to relocate the said temple or any other worshipping place for that matter to your residential area or WOULD YOU BE SINGING A DIFFERENT TUNE ALTOGETHER???

Maaf Zahir Batin. Semoga kita mendapat hidayah & perlindungan dari ALLAH YANG MAHA ESA. INSYAALLAH. Selamat Hari Raya Aidil Fitri.
-ehsan

Anonymous said...

Isu kuil Seksyen 19 Shah Alam telah menjadi isu negara dan banyak blog-blog yang siarkan isu ini - ada pro dan ada kontra. Penduduk yang tinggal sekitar kawasan berhampiran kuil haram itu sudah berusaha pelbagai cara untuk mengatasi masalah yang sudah berlarutan selama 22 tahun. Sila baca jawapan dan usaha-usaha yang telah dibuat oleh penduduk Islam tempatan untuk mengatasi masalah. Terima kasih.
Rujuk blog :
kuilharam.blogspot.com

Penduduk Seksyen 19 Shah Alam.