Thursday, August 20, 2009

PANDANGAN TUN MAHATHIR MENGENAI ISLAM LEBIH BERILMU BERBANDING NIK AZIZ


PANDANGAN TUN MAHATHIR LEBIH BERILMU DARI NIK AZIZ


1. WALAUPUN TIDAK BERGELAR USTAZ ATAU ULAMA DAN SERING DIFITNAH DAN DIBERIKAN DENGAN PELBAGAI GELARAN OLEH NIK AZIZ SENDIRI ATAU PENYOKONG PAS SEPERTI MAHAFIRAUN, MAHAZALIM DAN SEBAGAINYA NAMUN KATA-KATA TUN MAHATHIR JAUH LEBIH MULIA DARI KATA-KATA SEORANG YANG MENGANGKAT DIRINYA SEBAGAI ULAMA...


2. TELITIKAN ULASAN TUN TERHADAP PERTANYAAN SAMADA PERLU MAJLIS FATWA MEMBUAT KENYATAAN BERHUBUNG DENGAN KENYATAAN NIK AZIZ BERKAITAN ISLAM YANG DIAMALKAN OLEH UMNO MENYIMPANG DAN PENYOKONGNYA TIDAK BOLEH MASUK SYURGA:


"Tidak payah keluarkan fatwa. Tidak ada manusia dalam dunia ini yang boleh menentukan selepas kita meninggal dunia, kita akan memasuki syurga atau neraka. Orang yang betul-betul warak sekali pun mungkin dia ada buat niat tidak baik, dia juga akan ke neraka,"


3. PENGETAHUAN TUN MAHATHIR MENGENAI SOAL SAMADA SESEORANG ITU AKAN KE SYURGA ATAU NERAKA LEBIH JELAS DAN MENGIKUT SUNNAH RASULLULLAH BERBANDING DENGAN KEPASTIAN NIK AZIZ BAHAWA UMNO TIDAK BOLEH MASUK SYURGA:


"Manusia biasa, dia mati baru pergi ke syurga atau neraka tetapi tidak balik untuk ceritakan. Kita pun tidak tahu sama ada Nik Aziz akan ke syurga atau neraka. Itu kita tidak boleh kata...


"Cuma, kita tahu kita kena hidup sebagai seorang yang baik tetapi (jika) hendak kata kerana baiknya itu tidak pergi ke neraka pun tidak boleh. Kadang-kadang ada juga buat silap.


4. MENYENTUH MENGENAI KENYATAAN NIK AZIZ YANG MEMBUAT KENYATAAN PENYOKONG UMNO TAK BOLEH MASUK SYURGA, TUN MAHATHIR DENGAN SINIS MEMUJI KEHEBATAN NIK AZIZ YANG MAMPU MERAMALKAN SESEORANG ITU SAMADA KE SYURGA ATAU KE NERAKA:


"Dia boleh bagi secara jelas (siapa masuk syurga dan neraka). Orang lain semua tidak boleh, jadi dia seorang yang lebih daripada manusia biasa. "Jadi, saya 'berbangga' dengan kebolehan Nik Aziz menentukan siapa yang menjadi ahli syurga dan siapa akan ke neraka. Sesiapa yang perlu, lebih baik pergi dan tanya dia,"


5. WALAUPUN DIBENCI DAN DIGELAR DENGAN PELBAGAI PENGHINAAN, TUN MAHATHIR MASIH DIBERI RAHMAT OLEH ALLAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA DAN NEGARA YANG TERCINTA...


6. NIK AZIZ PERLU SEDAR DENGAN TEGURAN TUN MAHATHIR ITU DAN RASANYA ILMU YANG ADA DALAM DIRI TUN MAHATHIR ADALAH LEBIH MULIA DIBANDINGKAN DENGAN ILMU YANG ADA DALAM DIRI NIK AZIZ YANG DIGUNAKAN UNTUK KEPENTINGAN DUNIA SEMATA-MATA...


7. INILAH PERBEZAAN KETARA SEORANG PEMIMPIN ULUNG DENGAN SEORANG YANG “MENGAKU “ SEBAGAI PEMIMPIN DAN ULAMA

6 comments:

Anonymous said...

selamat berpuasa Bo TL

Jaga gaya tulisan dan bahasa semasa bulan mulia ini semoga puasa kita diterima oleh ALLAH

Anonymous said...

bro TL

Tun Mahathir adalah manusia yang ikhlas dalam perbuatannya

semoga Allah merahmati segala kebaikannya

selamat berpuasa bro

pemerhatipolitik

CUPING MERAH said...

BETUL2 JAHILKORANG NI..MAHATHIR DAH TERANG-TERANG TOLAK HUDUD DAN HINA ISLAM..MASIH LAGI KORANG PUJA MALAH HEBAT DARI ULAMAK..

MASHATHIR SENDIRI BACA QURAN TAK PON TAU..

AKU TAK TAU LAGI APA YANG NK CAKAP NGAN KORANG..

YANG AKU BLEH...

KAH..KAH..KAH..

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA CM DAN ANON-ANON 9.36 DAN PERMERHATIPOLITIK

SELAMAT BERPUASA DAN SEMOGA PUASA KITA DIBERKATI ALLAH HENDAKNYA...

DIHARAPKAN DALAM KITA MEMBERI KOMEN DALAM MANA2 BLOG, JAGALAH GAYA BAHASA DAN KEIKHLASAN KITA

SEMOGAINAY TIDAK MENCACATKAN IBADAT KITA PADA ALLAH

TERIMA KASIH ATAS PESANAN DAN NASIHAT YANG DIBERIKAN


SALAM

Saya Rakyat Malaysia said...

Bro TL, Selamat berpuasa.

Kagum saya dengan Negarawan ulung, Tun Mahathir.

Kita pula boleh dipanggil jahil. Cuping Merah begitu arif nak menapis orang masuk syurga neraka. Malaikat kah anda ahli pas? Boleh menghalang orang Islam lain masuk syurga?

Wallahualam. Saya berdoa agar Malaysia dilindungi Allah dan sentiasa aman. Semoga amal ibadat di bulan Ramadhan kita tidak sia-sia.

Tungaklangit said...

SALAM HORMAT KEPADA SAM

KADANG2 MANUSIA NI TERLALU JAHIL DENGAN ILMU ALLAH SEHINGGA MENGANGGAP MEREKA LEBIH MENGETAHUI DARI ORANG LAIN

BIARLAH MEREKA HANYUT DALAM PANDANGAN POLITIK MEREKA

SALAM DAN SELAMAT BERPUASA