Sunday, July 26, 2009

PEMIMPIN PR - JANGAN MEMBAWA MALAYSIA KE ARAH KEHANCURAN

MENGAPA NASIB 25.7 JUTA RAKYAT MALAYSIA DITENTUKAN OLEH SEGELINTIR PEMIMPIN YANG BERKEPENTINGAN...???


1. TIMBUL PERTANYAAN DIBENAK FIKIRAN SAYA MENGAPAKAH PEMIMPIN-PEMIMPIN PEMBANGKANG HARI INI MENGANGGAP MEREKA ADALAH GOLONGAN YANG DIBERIKAN AMANAH OLEH KIRA-KIRA 25.7 JUTA RAKYAT MALAYSIA DALAM MENENTUKAN HIDUP MEREKA DI NEGARA INI...???

2. SECARA PERIBADI SAYA TIDAK PERNAH MEMINTA PEMIMPIN SEPERTI INI MEWAKILI SAYA UNTUK MENENTUKAN ARAH TUJU KEHIDUPAN DALAM NEGARA YANG DICINTAI INI...

3. DALAM ISU KEMATIAN MENDIANG TEOH, KERAJAAN BERSETUJU UNTUK MENEGAKKAN KEADILAN DENGAN MENUBUHKAN INKUES AWAM BAGI MENYIASAT DAN MENENTUKAN SEBAB KEMATIAN TEOH DAN SATU SURUHANJAYA DIRAJA BAGI MENELITI PROSEDUR PENYIASATAN YANG DIGUNAKAN OLEH PEGAWAI SPRM SEMASA SIASATAN KE ATAS TEOH MENGIKUT PROSEDUR YANG DITETAPKAN ATAU TIDAK...

4. TETAPI REAKSI AWAL PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT TERHADAP PENUBUHAN INKUES AWAM DAN SURUHANJAYA DIRAJA AMAT MENGECEWAKAN.

5. PEMIMPIN PR MEMBUAT PELBAGAI KENYATAAN MEMPERTIKAIKAN KEIKHLASAN KERAJAAN BAGI MENCARI KEBENARAN DISEBALIK KES KEMATIAN TEOH.

6. BEKAS MB PERAK MOHAMAD NIZAR JAMALUDDIN BERKATA:

“ menggesa Suruhanjaya Diraja diberi kuasa penuh menyiasat punca kematian Teoh Beng Hock dan siapa yang bertanggungjawab melakukannya dan bukannya menyemak cara penyiasatan kes berkenaan dilakukan...... Beliau juga menolak tugas suruhanjaya yang hanya ditugaskan untuk menyiasat proesdur siasatan yang dijalankan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan siasatan pelanggaran hak asasi manusia...Sebaliknya suruhanjaya perlu mengendali semua tugasana tersebut dengan jujur, telus dan tidak bias kepada mana-mana pihak..”.

7. LIM KIT SIANG PULA MEMBERI PANDANGAN BELIAU SEPERTI BERIKUT:

“..keputusan itu dibuat kerana mereka merasakan bidang kuasa seorang majistret terhad berbanding sebuah suruhanjaya dalam menentukan punca kematian Teoh... keputusan PM itu sebagai satu 'silap mata' yang hanya memperolok rakyat..”

8. WALAUPUN TELAH DIHURAI DENGAN JELAS DAN TELITI OLEH PEGUAM NEGARA, PEMIMPIN PAD DAN DAP INI MASIH MENOLAK RASIONAL PENUBUHAN SURUHANJAYA DIRAJA BAGI MENYIASAT SPRM DAN INKUES AWAM UNTUK MENYIASAT SEBAB KEMATIAN TEOH...

9. MENGAPAKAH PEMIMPIN-PEMIMPIN SEPERTI INI SERING MEMBANGKIT PERASAAN BENCI RAKYAT TERHADAP KERAJAAN BN...???

10. BUKANKAH LEBIH ELOK MENUNGGU HASIL SIASATAN DAN SELEPAS ITU BARU MEMBUAT TEGURAN ATAU BANTAHAN SEKIRANYA HASIL SIASATAN TIDAK MEMUASKAN HATI...???

11. KENYATAAN YANG MEREKA BUAT SERING MENIMBULKAN KETEGANGAN DALAM MASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA DAN BERSIKAP RACIST...

12. MENGAPAKAH KEMATIAN PELAJAR UNIVERSITI UKM TIDAK DIBERIKAN PEMBELAAN SEBEGINI RUPA..

13. MENGAPA JIKALAU BANGSA CINA ATAU INDIA MATI MAKA PEMIMPIN DAP AKAN MELENTING MEMPERTAHANKAN HAK MEREKA...???

14. MENGAPA PEMIMPIN PR MAHU MENGADAKAN PERARAKAN RAKSASA YANG MANA BIASANYA AKAN BERAKHIR DENGAN KEKECOHAN DAN MENGUJUDKAN KEADAAN KESESAKKAN JALAN RAYA DAN MENGANGGU KEHIDUPAN RAKYAT BIASA...???

15. BUKANKAH DEWAN RAKYAT DIWUJUDKAN UNTUK MEMBINCANGKAN PERKARA YANG TIDAK DIPERSETUJUI DAN BUKANNYA MEMBAWA SESUATU ISU KE JALAN RAYA...???

16. RAKYAT MALAYSIA YANG BERJUMLAH 25.7 JUTA MAHUKAN KEDAMAIAN DAN BUKANNYA MAINAN POLITIK MURAHAN PEMIMPIN SEPERTI INI...

17. KITA MAHUKAN PERUBAHAN DALAM EKONOMI NEGARA DAN TARAF HIDUP YANG LEBIH SEBAGAIMANA YANG SEDANG DIUSAHAKAN OLEH KERAJAAN BN...

18. APAKAH SUMBANGAN PEMIMPIN DAP, PKR DAN PAS DALAM MEMBANGUNKAN EKONOMI, TARAF HIDUP RAKYAT DAN TAHAP KESELAMATAN RAKYAT DI NEGERI YANG DIPERINTAH OLEH MEREKA...???

19. MENGAPAKAH HAK PENDUDUK DI KAMPUNG BUAH PALA DIABAIKAN OLEH DAP PULAU PINANG...???

20. MENGAPAKAH KES JENAYAH MASIH BANYAK BERLAKU DALAM KAWASAN DUN DAN PARLIMEN YANG DIKAUSAI OLEH PARTI PR YANG TIDAK DAPAT DISELESAIKAN SELEPAS LEBIH SETAHUN MEMERINTAH...???

21. MENGAPAKAH TIADA LANGKAH ATAU CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN HARGA BARANGAN KEPERLUAN HARIAN DAPAT DIADAKAN OLEH PEMIMPIN PR YANG SEBELUM INI HANYA TAHU MENYALAHKAN KEPIMPINAN BN DALAM SOAL HARGA BARANGAN KEPRLUAN...???

MENGATA DAN MEMBONGKAR KELEMAHAN PIHAK LAIN AMAT MUDAH DARI MELAKSANAKAN TANGUNGJAWAB ITU SENDIRI

No comments: