Thursday, July 2, 2009

UNIVERSITI MALAYA: PEMBANGKAG MENDIDIK GOLONGAN PELAJAR MENJADI RADIKAL

PESANAN KEPADA WARGA PELAJAR


1. KEJADIAN DUA PELAJAR YANG TERLIBAT DALAM KES MENCONTENG KATA – KATA FITNAH TERHADAP ISTERI PERDANA MENTERI DAN CUBAAN MEMBAKAR SEBUAH DEWAN DI UIVERSITI MALAYA TELAH DIBEBASKAN DENGAN IKAT JAMIN ( MOHD IZZUDDIN HILMI DAN MOHD SYAHRULDEEN AHMAD ROSLI) DAN TIGA LAGI (PRESIDEN PERSATUAN MAHASISWA ISLAM UM, SHAZNI MUNIR ITHNIN, MUHAMAD AIZAT ROSLAN DAN MUHAMMAD SAUFI JELANI) YANG MASIH BEBAS SEDANG DIBURU OLEH PIHAK BERKUASA.KELIMA-LIMA PELAJAR INI MENGIKUTI PENGAJIAN DI AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UM DAN MERUPAKAN PENYOKONG PARTI PAS.

2. APAKAH INI YANG DIAJAR OLEH PAS SUPAYA PELAJAR-PELAJAR UNIVERSITI MENYEBAR FITNAH DAN CUBA MEMUSNAHKAN HARTA BENDA AWAM???

3. DI MANAKAH NILAI DIRI SEORANG PELAJAR DAN SEORANG YANG BERAGAMA ISLAM. ISLAM MENGHALANG UMATNYA MENYEBAR FITNAH ATAU MENGUMPAT SERTA DILARANG MEMBUKA KEAIBAN ORANG LAIN LEBIH-LEBIH LAGI SEORANG ISLAM!!!

4. ADAKAH INI YANG DIPELAJARI OLEH MEREKA SELAMA BERADA DALAM KELOMPOK PENYOKONG PAS DI UM???

5. SEDARLAH PELAJAR – PELAJAR UNIVERSITI SEMUA, KEBANYAKAN KAMU SEMUA DITERIMA MASUK KE UNIVERSITI ATAS DASAR BUMIPUTRA DAN MELAYU. KERAJAAN UMNO TIDAK BERPOLITIK DALAM SOAL MEMILIH PELAJAR KE UNIVERSITI KERANA INGIN MELAHIRKAN INSAN YANG BERAKHLAK DAN BERAGAMA. INI ADALAH UNTUK MENYEDIAKAN RAKYAT MALAYSIA YANG BERJIWA KUKUH DAN SEDERHANA. TETAPI SETELAH KAMU TERPILIH INI PULA YANG KAMU LAKUKAN.

6. SEBAGAI SEORANG PELAJAR KAMU DITUNTUT UNTUK MENUNTUT ILMU DAN MENJADI INSAN YANG BERGUNA KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA... BUKANNYA INSAN YANG DIPERALATKAN OLEH PARTI POLITIK.

7. KALAU KAMU BERMINAT DENGAN POLITIK MAKA TIDAK PERLULAH KAMU MENGHADIRKAN DIRI DI DEWAN KULIAH... SERTAILAH PEMIMPIN KAMU BERCERAMAH DI PENTAS POLITIK DAN AMBILLAH WANG SEDEKAH CERAMAH SEBAGAI MATA PENCARIAN KAMU...8. DALAM PEMILIHAN UNTUK JAWATAN DALAM PERKHIDMATAN KERAJAAN JUGA KERAJAAN UMNO TIDAK PERNAH MENGASINGKAN AHLI UMNO DAN PAS UNTUK SESUATU JAWATAN. KERAJAAN TIDAK PERNAH MENGAMBIL TINDAKAN DISPLIN ATAIU MEMBUANG MANA PEKERJA YANG MENJADI AHLI ATAU PENYOKONG PEMBANGKANG.

9. KERAJAAN PIMPINAN BN TIDAK PERNAH MENYEKAT HAK RAKYAT MEMILIH MANA-MANA PARTI... SEHUBUNGAN ITU BAGI PELAJAR HABISLAH PELAJARAN KAMU DAN SELEPAS ITU JADILAH MANA-MANA PARTI SEBAGAI PILIHAN.

10. TETAPI AGAK MALANG JUGA TERDAPAT RAMAI PEKERJA KERAJAAN YANG MENGAKU ISLAM DAN BERTUGAS DI JABATAN KERAJAAN TETAPI MENGUTUK SERTA MEMBUAT SABOTAJ TERHADAP DASAR KERAJAAN YANG MENJADI SUMBER REZEKI MEREKA.

11. INILAH PEMIKIRAN PENYOKONG DAN AHLI PARTI PEMBANGKANG YANG MENJADI GUNTING DALAM LIPATAN. TETAPI MEREKA MASIH BEBAS MELAKUKANNYA KERANA KERAJAAN PIMPINAN BN/UMNO MEMILIH DASAR TIDAK MENGENEPIKAN RAKYAT ATAS DASAR POLITIK ANUTAN MEREKA.

12. SEKIRANYA MEREKA MEMPUNYAI PENDIRIAN DALAM PERJUANGAN MAKA BERHENTI SAHAJALAH DARI BERKERJA DENGAN KERAJAAN BN/UMNO YANG DIKUTUK DAN DIFITNAH. SEDANGKAN GAJI SETIAP BULAN MEREKA PULUN DAN KERJA YANG DISERAHKAN TIDAK DILAKSANAKAN DENGAN IKHLAS.

13. PEMIMPIN PAS TIDAK TAHUKAH APAKAH HUKUM TINDAKAN MEREKA INI DI SISI ALLAH???

12 comments:

zedmagel said...

Salam Bro Tunggaklangit,

Saya merasa kasihan dengan pelajar-pelajar Melayu kita, bertindak tidak mengikut akal. Mereka dirangsang oleh nafsu buas remaja.

Perkara ini tidak terjadi pada bangsa lain yang memikirkan tentang pelajaran lebih utama. Bagaimanakah cara mereka berfikir? Mereka orang bijak dan pandai, belajar di menara gading sanggup membuat kerja-kerja bodoh tersebut.

Apakah jaminan oleh parti yang disokongnya di atas sikap dan perbuatan salah mereka ini. Mereka akan lepas tangan dan menafikan yang mereka terlibat dari penyokong parti mereka. Saya percaya mereka tidak mendaftar pun menjadi ahli mana-mana parti.

Pendapat saya - MEREKA INI SANGAT BODOH DAN TIDAK MENGGUNAKAN AKAL.

Anonymous said...

Salam tuan blog...

amat bersetuju dengan pandangan tuan. Pendapat saya mak cik2 yang menjual pisang goreng lebih baik dari puak2 ini. harap pihak kerajaan mengambil berat tentang perkara ini. saya yang bekerja swasta kadang kala naik menyampah. kerja dengan kerajaan tapi menjadi duri dalam daging. Kalau ada yang tak betul dalam dasar kerajaan, mereka2 ini lah yang patut dipersalahkan.. kerana mereka2 ini antaranya yang membuat dan melaksana dasar. kerajaan dikatakan zalim. saya tak tau yg mana satu zalimnya. bila sebut tiada kenaikan gaji dan elaun pandai pulak melenting tapi produktiviti hamPAS.

saya mintak... saya mohon... jika ada sapa2 yang kakitangan kerajaan yang tidak menyokong kerajaan. tolong hantar surat perletakan jawatan anda segera. Anda kata semua kerajaan mcm2 tapi anda sendiri tak mahu pebetulkan, jadi saya sebagai rakyat dan pembayar cukai mengharamkan anda menerima gaji setiap bulan. jangan bagi makan family dengan duit haram.

terima kasih tuan blog...

Anonymous said...

Agreed with your writing. A student should be critical in thinking but the critical thinking should guide them in their behaviour.

Be critical, not behave critically. Don't jeopardise Islam. Islam is beautiful.

Thanks.

Jimmy Hillhead.
Glendalough, Western Australia.

Tungaklangit said...

SALAM BRO ZED DAN SDR ANON

KEADAAN INI SUDAH LAMA BERLAKU TETAPI PIHA KERAJAAN TIDAK SEKEJAM ITU...

MEREKA TAHU RAMAI YANG MENJADI GUNTING DALAM LIPATAN TETAPI INILAH SIKAP MEREKA YAG MENGUTUK KERAJAAN TEAPI MEMBELASAH DUIT ERTA KERJA TUANG...

KEMUDIA SALAHKAN KERAJAAN...

SAYA AMAT BERSETUJU DENGAN SDR ANON SUPAYA MAA2 YANG TERBABIT LETAK JAWATAN DAN KERJA DENGAN KETUA MEREKA...

TENGOK MACAM MANA KELEBIHAN YANG MAMPU KETUA MEREKA BERIKAN...

KEMUDIAN BERIKA JAWATAN ITU KEPADA MANA2 YANG BENAR2 NAK BERKHIDMAT UNTUK RAKYAT DAN NEGARA...

MASIH RAMAI YANG MAHU MENJAD PEGAWAI DAN KAKI TANGAN KERAJAAN TETAPI TIDAK DAPAT KERANA GOLONGAN GUNTING DALAM LIPATAN INI JUGA MEOHON UNTUK KEJA KERAJAAN...

SAYA JUGA PERNAH MENJADI STUDENT SUATU MASA DULU DI MENARA GADING DAN KENAL SANGAT PELAJAR2 YANG MENYOKONG PEMBANGKANG NI...

BILA TAMAT MEREKA MOHON KERJA DENGAN KERAJAAN DAN BILA DAPAT MEREKALAH ORANGNYA YANG MENSABOTAJ KERAJAAN...

DALAM JPM PUN KALAU KITA LIHAT MEMANG RAMAI GOLONGAN INI...

TAPI MEREKA MASIH TAK MENGENANG BUDI PEMIMPIN UMNO YANG MENOLAK FAHAMAN POLITIK DALAM PEMILIHAN JAWATAN BUKAN MACAM PEMIMPIN MEREKA...

HARAP MEREKA SEDAR DAN BERUBAH...

INGATLAH MAK BAPAK HANTAR KITA KE UNIVERSITI SUPAYA MENJADI ORANG BERGUNA BUKANNYA MENJADI BARUA PARTI POLITIK...

BAGI PELAJAR YANG TERBABIT... KEMANAKAH KAMU NAK PERGI DAN ADAKAH KAMU NAK SALAHKAN DIRI KAMU SENDIRI ATAU KERAJAAN UMNO... SEDANGKAN UMNO TIDAK KEMENGENA DENGAN HAL INI...

KAMU YANG MENCARI MASALAH

BERINGATLAH

zedmagel said...

Salam Tungaklangit,

Saya sokong hujah Anonymous. Betul depa kutuk Kerajaan tapi tak ada bonus dan gaji tak naik mereka melalak dan memekak minta naikan gaji.

Mereka tu langsung tak sedar diri dan tak tau di untong.

Tungaklangit said...

thanks to bro jimmy Glendalough, Western Australia.

my pray u and your friends there..

as a student ( i was at once time) we must be liberal and know what is right and wrong...

they (those student) are selected student and yet they allow those leaders to make use of their inttelingent and corrupted their minds..

semoga Allah guide them

salam

Tungaklangit said...

saam bro zed

harap JPA dan Keua Setiausaha egara meneliti perkara ini dan memberi perhatian ketika membuat pemilihan semasa mengambil pegawai dan kakitangan kerajaan...

segala kegiatan politik pelajar di universiti akan dipantau dan akan diambil kira semasa memohon kerja kerajaan...

buat apa kita biarkan penyokong tegar kerajaan tak berkerja dan ambil perderhaka ini dalam kerajaan...

biar dia orang ni minta kerja dengan pakatan rakyat... tengok boleh ke pakatan rakyat memberi kemudahan kepada meeka...

saya pernah hadir satu kursus di luar negeri da dalam satu pertemuan dengan host seorang doktor yang berpangkat pengarah di ebuah klinik kerajaan terang2 mengutuk kerajaan di hadapan host negara tersebut...

kini sudah tiba masanya kerajaan melihat perkara ini...

beri kerja kepada student yang liberal dan menyokong dasar kerajaan...

ramai pelajar dari timur tengah yang menyokong pembngkang kini berkerja dengan jabaan kerajaan ... sekarang kita beri keutamaan kepada pelajar2 yang benar sokong dasar kerajaan yag memerintah hari ini bukannya kerajaan bayangan pakatan rakya..

meluat betul tengok kerenah mereka ini


salam

PutraRocker said...

Salaam. Semoga anda terus dirahmati, diampuni dan dipelihara ALLAH dalam ketaatan kepada-Nya sepanjang hayat. Semoga sejahtera dunia dan akhirat. Dunia hanya persinggahan, persiapkan diri untuk akhirat yang kekal tiada penghujung. (^_^)

PutraRocker said...

Salaam. Semoga anda terus dirahmati, diampuni dan dipelihara ALLAH dalam ketaatan kepada-Nya sepanjang hayat. Semoga sejahtera dunia dan akhirat. Dunia hanya persinggahan, persiapkan diri untuk akhirat yang kekal tiada penghujung. (^_^)

Tungaklangit said...

salam sdr PutraRocker

Doa saya semoga Allh membri kelapangan dan rahmat serta syafaat Rasullullah kepada saudara sekeluarga dan umat islam semuanya tak kira UMNO, PAS dan PKR sekalipun...

kita tetap bersaudara di bawah Kalimah Allah

salam

Jeffry said...

SALAM BRO..TU LE MSLHNYA BILA ROH BABI DH MASUK DLM JASAD PEMBANGKANG. YG TAK BETUL JD BETUL, YG BETUL JD X BETUL. LAST2 PEMBANGKNG JD BIOL KEHKEHKEH

Tungaklangit said...

salam bro jeffry

jagan nanti terkena selsema babi sudah le yek?

ha haha

kesian depa ni...

salam