Tuesday, June 9, 2009

LAWATAN LEE KUAN YEW: PEMIMPIN BANGSA LAIN SAYANGKAN BANGSA MEREKA, PEMIMPIN MELAYU PR MENOLAK BANGSA SENDIRI

BACA DAN NILAI PENDIRIAN KAUM LAIN TERHADAP KAUM MEREKA


“ KUALA LUMPUR, June 9 - It's been nearly 50 years but the man who cried when Malaysia kicked Singapore out of the federation is still curious about how the Chinese in Malaysia are doing.”

1. KEPADA BANGSA MELAYU DALAM PAKATAN RAKYAT YANG MENOLAK KETUANAN MELAYU DAN HAK KEISTIMEWAAN MELAYU PATUT MELIHAT BAGAIMANA PEMIMPIN KAUM LAIN MENGASIHI DAN MENGAMBIL BERAT AKAN KEBAJIKAN BANGSA MEREKA DALAM NEGARA LAIN.

2. LAWATAN LEE KUAN YEW (LKY) KE MALAYSIA DIMULAI DENGAN PERTEMUAN 90 MINIT DENGAN PEMIMPIN MCA UNTUK MENDAPAT PENJELASAN DAN GAMBARAN MENGENAI ISU-ISU BERKAITAN KAUM CINA DI MALAYSIA. PERTEMUAN DENGAN DS NAJIB HANYA DILAKUKAN SEHARI SELEPAS PERTEMUAN TERSEBUT.

3. LAWATAN SETERUSNYA ADALAH BERTEMU DENGAN DAP DAN GERAKAN DI PULAU PINANG BAGI MELIHAT KEJAYAAN DAP MERAMPAS DAN MEMERINTAH PULAU PINANG DARI BN.

4. SEKARANG... APAKAH PANDANGAN MELAYU DALAM PR???

5. ADAKAH SLOGAN MENGUTAMAKAN MELAYU TIDAK RELEVAN LAGI SEDANGKAN BANGSA LAIN MENGASIHI BANGSA MEREKA SENDIRI???

6. ADAKAH PEMIMPIN KITA MENGAMBIL TAHU AKAN NASIB ORANG MELAYU DI SINGAPURA DALAM LAWATAN RASMI MEREKA KE SANA???

7. DI DALAM NEGARA PULA ADAKAH KITA MENGAMBIL BERAT AKAN KEBAJIKAN DAN KEUTUHAN SESAMA MELAYU???

8. KALAU MELAYU DALAM PR MASIH TIDAK NAMPAK JUGA IMPLIKASINYA MAKA SUKARLAH HENDAK DIPERKATAKAN...

9. TUNGGULAH KEHANCURAN BANGSA SENDIRI DAN PADA MASA ITU MENANGIS AIR MATA DARAH SEKALIPUN TIADA GUNANYA LAGI...

10. SAYANGILAH BANGSA DAN AGAMA KITA...

6 comments:

Anonymous said...

Saya ada terbaca dalam blog, Singapore masih memberi "instant" citizenship dekat gang mereka yang dari Negara Tanah Besar.

Kenapa jauh sampai sana, kenapa dia tak pelawa gang kat sini?

Kalau kita perhatikan dalam kebanyakkan blog, terdapat ramai dari kalangan mereka begitu tidak PUAS dan senang hati tinggal diMalaysia. Hina dan mencela segala apa saja pasai Malaysia.

Tidak segan silu begitu sanjung tinggi Singapore. I think these people should seriously consider requesting for "instant" citizenship kat sana?

Bota

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA BOTA

UNTUK MAKLUMAN SDR, SINGAPORE SENTIASA MEMBERI KELEBIHAN KEPADA GANG MEREKA DARI MALAYSIA... KALAU TAK PERCAYA DUDUKLAH DI TAMBAK JOHOR LIHATLAH GANG MANA YANG SELALU ULANG ALIK PADA WAKTU PAGI DAN PETANG?

RAMAI RAKYAT MALAYSIA DARI GANG DIA NI YANG ADA PR SINGAPURA TAPI DIA ORANG DIAMKAN AJE...

DIA ORANG PUN PANDAI SEBAB KALAU SEMUA PAKAT PINDAH MAKA KURANGLAH GANG DIA KAT SINI... SEBAB MEREKA ADA CITA-CITA NAK MEMERINTAH MALAYSIA...

MAKA PESANAN KEPADA ANAK BANGSA 'MIM' SEDARLAH DIRI KITA... KITA ADA TEMPAT NAK LARI KALAU APA2 BERLAKU DI MALAYSIA NI...

KITA HANYA TERPAKSA TELAN AIR LIUR AJELAH... TAPI KITA MASIH BOLEH MEMASTIKAN PERKARA NI TAK BERLAKU KALAU KITA TETAP BERSATU WALAU APA PARTI PUN YANG KITA ANGGOTAI...

SALAM

Aku.Pasbuih&Siamang said...

Salam.Rakan2 Bloger dan para Komentar

Tungaklangit said...

salam sdr aku

selamat berblog untuk anda

tebing tinggi said...

jengokjengok kat malaysian iasider,bagimana mereka yang mengaku malaysian hanya untok kepentingan meagong-agongkan lky dan menchercha pimpinan sendiri,mungkin kerana pimpinan tempatan tidak sama keturunan.

Tungaklangit said...

sdr TT,

janganlah termakan dek lawatan LKY ke Malaysia... siapakah LKY yang nak kita banggakan..

ramai anak muda dan bangsa yang sama waktu dengannya memang memuji LKY kerana Singapore maju di bawah LKY tapi lihatlah negara Singapore ibarat duduk dalam penjara dan diperhatikanoleh polis...

tapi kalau berlaku di Malaysia mereka bising dan bangkitkan hak asasi manusia tapi di Siangapore tak ada masa nak cakap pasal hak asasi ni masuk jel adalah...

yang bodoh sangat pas dengan bangganya menerima LKY pun satu hal... dia org tak kenal ke siapakah LKY sebenarnya...

semoga Allah selamatkan kita... amin