Wednesday, June 10, 2009

PINJAMAN ALONG: UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI SEBELUM BERBELANJA

Fomca bidas pinjaman institusi kewangan

“ PETALING JAYA (10/6/09): Tuntutan yang tidak munasabah dan peraturan ketat yang ditetapkan bank tempatan mendorong pelanggan menggunakan khidmat along, dakwa Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca)....”

1. PADA ARTIKEL KALI INI SAYA INGIN MENARIK PERHATIAN SEMUA PEMBACA KEPADA PERMASALAHAN YANG DIHADAPI OLEH PEMINJAM AKIBAT GAGAL MEMBAYAR BALIK PINJAMAN DARI SYARIKAT KEWANGAN PERSENDIRIAN ATAU DIKENALI SEBAGAI ALONG.

2. PERSOALAN SEKARANG IALAH MENGAPA PERLU KITA MENYALAHKAN BANK – BANK DI MALAYSIA YANG MENGENAKAN SYARAT YANG KETAT BAGI PERMOHONAN PINJAMAN KEWANGAN?

3. SEBAGAI SEBUAH SYARIKAT YANG MENGUTAMAKAN KEUNTUNGAN SUDAH TENTU BANK TERBABIT AKAN MEMASTIKAN SETIAP URUSAN TIDAK AKAN MENRUGIKAN MEREKA DAN MEREKA AKAN MENGENAKAN PELBAGAI SYARAT SUPAYA PINJAMAN YANG DIKELUARKAN DAPAT DIKUTIP KEMBALI...

4. BAGI PEMINJAM, MENGAPA PERLU MEMBUAT PINJAMAN SEKIRANYA SUDAH TAHU TIADA KEUPAYAAN ATAU TIDAK PASTI SAMADA MAMPU UNTUK MEMBAYAR BALIK PINJAMAN TERSEBUT...???

5. BUKANKAH BAIK MENJALANKAN PERNIAGAAN SECARA KECIL-KECILAN SEHINGGA MENDAPAT KEWANGAN MENCUKUPI UNTUK MEMBESARKAN PERNIAGAAN...

6. BAGI MEREKA YANG BERPENDAPATAN KECIL DAN MEMPUNYAI TANGGUNGAN YANG BANYAK, TIDAK PERLU KITA MEMBELI KENDERAAN MAHAL ATAU BELILAH SAHAJA MOTORSIKAL... KENAPA PERLU KITA MENGIKUTI JIRAN-JIRAN YANG MEMPUNYAI KERETA???

7. SEKIRANYA SEMUA MENGAMALKAN KONSEP MENGUKUR BAJU MENGIKUT BADAN SENDIRI SEBELUM BERBELANJA MAKA TIDAK TIMBUL MASALAH KEWUJUDAN ALONG DALAM MASYARAKAT KITA...

8. JANGANLAH KERANA SIKAP SUKA BERGAYA KITA AKHIRNYA MENYUSAHKAN DIRI SENDIRI DAN MENYALAHKAN PIHAK LAIN APABILA KITA MENGHADAPI MASALAH SENDIRI.

9. AGAMA ISLAM SENDIRI TIDAK MENGALAKKAN KITA MEMBAZIR DAN HIDUP MELEBIHI KEMAMPUAN SENDIRI...

10. DALAM DUNIA POLITIK PULA, BAKAL-BAKAL CALON YANG BERANGAN-ANGAN NAK JADI ADUN ATAU MP, KAJILAH DIRI SENDIRI SAMA ADA KAMU SEMUA MEMPUNYAI KEUPAYAAN UNTUK BERBAKTI KEPADA RAKYAT DAN PARTI DAN BUKANNYA NAK MENGEMUKKAN POKET MASING-MASING.

4 comments:

wénkt said...

benda timbul bila bank yang nama je kepunyaan Malaysia, tapi dikuasai oleh orang bukan melayu.

Maka, syarat2 adalah syarat2 mereka.

Kita patut belajar memancing untk mendapatkan ikan. Bukan tunggu ikan datang kepada kita.

Tungaklangit said...

SALAM SDR WENKT

KITA PERLULAh BERUBAH DAN SAYA PERNAH MENGALAMI SATU PENGALAMAN PERIT ENAN PIHAK BANK MILIK KAU LAIN TETAPI SAYA TIDAK MENGIKUT RENTAK MEREKA AN MNGAMBIL LANGKAH TNGGU BILA CUKUP MAKA BARU SAYA LAKSANAKAN

SALAM

wénkt said...

saya bina business dgn duit sendiri

bila dah semakin ok, pihak bank call kita untuk offer loan dgn credit rendah.

kelakar bila fikir balik... nak untung je kerja mereka ni...

Tungaklangit said...

salam wenkt

i wish all the best man!

show to other people orang Melayu like u memang mampu buat business tanpa bergantung kepada Bank..

i respect bro...