Thursday, June 11, 2009

OH MELAYU: KENAPA BILA MELAYU NAK BERBINCANG RAMAI YANG BANTAH TAPI INDIA DAN CINA NAK RAPATKAN HUBUNGAN TIADA YANG HALANG???

BERSATULAH KEMBALI WAHAI UMAT MELAYU ISLAM MALAYSIA

PUTRAJAYA, 10 Jun (Bernama) -- MIC, parti politik kaum India terbesar di negara ini, akan mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan parti kaum India lain di negara ini. Bagaimanapun, langkah itu bukan bertujuan untuk bergabung dengan mereka tetapi bekerjasama dengan parti itu untuk jangka panjang demi kebaikan bersama, kata Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu dalam kenyataan hari ini.” Berita lanjut klik di tajuk di atas.

1. KADANG-KADANG AGAK PELIK JUGA MELIHAT BEBERAPA ISU POLITIK SEJAK KEBELAKANGAN INI. BANYAK ISU MENJURUS KEPADA MENENTANG KEDUDUKAN MELAYU DALAM NEGARA INI TANPA MENDAPAT SEBARANG PEMBELAAN.

2. BEBERAPA ISU SEPERTI DESAKAN MCA DAN DAP SUPAYA PAS TIDAK MENGADAKAN PERTEMUAN DENGAN UMNO BAGI MENGUJUDKAN KERAJAAN PERPADUAN:

RUJUK : 1.
MCA kecam cadangan k'jaan perpaduan PAS
2. DAP Minta PAS Bagi Penjelasan Berhubung Kerajaan Perpaduan

3. DALAM PERKEMBANGAN LAIN, WANITA MCA TELAH MENYELAR PEMUDA PAS YANG MENGKRITIK LANGKAH KERAJAAN UNTUK MENGHAPUSKAN EKUITI 30 PERATUS BUMIPUTRA DALAM 27 SUB SEKTOR PERKHIDMATAN

RUJUK :
Wanita MCA Kutuk Pemuda PAS Mengenai Ekuiti Bumiputera.


4. SEBAGAI PEMERHATI POLITIK YANG TIDAK MEMPUNYAI SEBARANG KEPENTINGAN, SAYA BERPENDAPAT ADALAH PERLU DAN TELAH TIBA MASANYA PARTI – PARTI YANG MEWAKILI KAUM MELAYU ISLAM DUDUK DAN BERBINCANG DAN MENILAI SEMULA MASA HADAPAN ANAK BANGSA YANG MENYERAHKAN NASIB MEREA KEPADA PEMIMPIN POLITIK MELAYU ISLAM.

5. TIDAK KIRALAH SAMADA NAK PANGGIL USAHA INI SEBAGAI KERAJAAN PERPADUAN KE.. MUZAKARAH KE... YANG PENTING KEPENTINGAN KEDUDUKAN MELAYU ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN SELARAS DENGAN TERMAKTUD DALAM PERLEMBAGAAN.

6. MENGAPA APABILA MIC HENDAK BERTEMU PARTI-PARTI INDIA UNTUK MENCARI TITIK PERSAMAAN UNTUK KEPENTINGAN BANGSA MEREKA TIADA YANG HALANG???

7. MENGAPA APABILA PARTI-PARTI CINA DI MALAYSIA BERTEMU DAN BERBINCANG MENGENAI KEDUDUKAN BANGSA CINA DI MALAYSIA DENGAN LEE KUAN YEW TIADA YANG KECAM DAN HALANG???

8. MENGAPA PULA APABILA AWANG SELAMAT MEMPERKATAKAN MENGENAI KEDUDUKAN MELAYU DALAM UTUSAN MALAYSIA, RAMAI PEMIMPIN INDIA DAN CINA MENGATAKAN ITU BERUNSUR PERKAUMAN???

9. WAHAI BANGSA MELAYU ISLAM, SUDAHLAH KITA SUDAH LAMA BERPECAH BELAH DAN BERGADUH ATAS DASAR POLITIK SEHINGGA KEPENTINGAN KITA DIGUGAT ORANG KITA BIARKAN... MENGAPA KERANA KITA BERPECAH DAN TIADA KEKUATAN UNTUK MENENTANG USAHA MEREKA ITU...

10. BUKALAH MATA DAN HATI TERANG-TERANG... LIHAT PERKEMBANGAN DI SEKELILING KITA DAN LIHAT BAGAIMANA SEDIKIT DEMI SEDIKIT KITA TERPINGGIR DI NEGARA SENDIRI.

PERPADUAN MESTI DIWUJUDKAN!

6 comments:

zedmagel said...

Salam Bro Tunggaklangit,

Saya sangat bersetuju dengan pandangan saudara dalam tulisan ini, untuk menguatkan suara dan kuasa Melayu, Melayu itu sendiri perlulah bersatu menterjemahkan perpaduan kukuk dikalangan mereka.

HIDUP MELAYU BERSATU.

Tungaklangit said...

BRO ZED

JALAN PENDAMAIAN DAN PERSEFAHAMAN SAHAJA YANG TINGGAL...

BUKAN BERMAKNA PAS DAN UMNO MESTI BERGABUNG... MEREKA MASIH BOLEH BERGERAK DALAM PARTI MASING2 TAPI BILA ADA ANCAMAN TERHADAP BANGSA DAN AGAMA KITA MAKA KITA AKAN BERADA DALAM SAF YANG SAMA...

INSYALLAH ANAK CUCU KITA AKAN BERTERIMA AKSIH KEPADA KITA KELAK... INSYALLAH

najamarine said...

salam saudara..

memang betul apa yg di tulis saudara,saya pecaya ramai lagi sedar dengan hal ini.tetapi sengaja buat2 tak tahu kerana ape??kerana takut di cop racist.

terang2 di blog aliran PKR dan geng2 erdogan memuja perjumpaan bangsa lain dan isu perkauman bangsa lain sebagai patut dan perlu..mereka kata punca terjadinya semua ini kerana UMNO/BN.rata mereka lebih selesa di perintah bangsa lain daripada orang melayu yg beragama islam..sangat cetek dan hancur pemikiran mereka di putar oleh si munafik ANwaRIBRAhim...

Tungaklangit said...

SALAM BRO NAJAMARINE

TUNMAHATHIR PERNAH BERKATA DAHULU IAITU BILA ORANG MELAYU MENYUARAKAN SESUATU MENGENAI HAK MEREKA ATAU MEMPERTAHANKAN HAK MEREKA MAKA MEREKA AKAN DICOP SEBAGAI PERKAUMAN

TAPI KALAU KAUM LAIN TAK APA... HAK ASASI NAMANYA..

SAYA RASA CUKUPLAH KITA BERTELANGGAH DAN CUBA CARI RUANG UNTUK SALING FAHAM MEMAHAMI DAN BANTU MEMBANTU ATAS DASAR ISLAM DAN MELAYU

SALAM THANKS KERANA SUDI MELAWAT DAN BERI KOMEN DALAM BLOG NI

Anonymous said...

Salam,
Akhir sekali nnt, mereka minta "bontot" org melayu..har bagi lar..bagi..benda lain dh tak ada nk bagi..pemimpin2 melayu masakini semuanya pengecut..baik pemerintah, mau pun pembangkang..dua-dua sama sahaja..melayu sedang merancang untuk memusnahkan melayu!!!!

Mata kecik sebelah..

Tungaklangit said...

salam sdr MKS

siapakah kita nak salah kan?

saya pun pening melihat perkembangan dalam politik malaysia ni...

kita mohon yang baik utk semua tapi masih ada yang bhati busuk nak menjahanamkan bangsa sendiri baik bn maupun pembangkang...

tapi jgnlah kita roboh apa yang kita ada... sokongkan bn buat masa ini dan nasihatilah mrk supaya berubah utk kebaikan

salam