Thursday, May 28, 2009

CHIN PENG: PEMBANGKANG TIADA SEMANGAT PATRIOTIK
REAKSI PEMIMPIN PEMBANGKANG DAN BEKAS PERAJURIT & MANGSA PKMPENJENAYAH PERANG YANG DISANJUNG PEMBANGKANG
REAKSI PEMIMPIN PEMBANGKANG

1. Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Salahuddin Ayub berkata,

“ Tidak salah sekiranya Chin Peng dibenarkan kembali ke tanah air asalkan bekas pemimpin PKM itu tidak menjadikan komunis sebagai ideologinya. "Saya syorkan kerajaan menemui Chin Peng dan membuat penilaian secara menyeluruh bagi menentukan sama ada dia masih komunis atau tidak. "Jika Chin Peng tidak lagi mengamalkan ideologi ini saya tidak nampak perlunya kerajaan menghalang beliau daripada kembali ke tanah air. Chin Peng wajar dibenarkan kembali ke Malaysia sekiranya dia meninggalkan doktrin komunis," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

2. Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustafa Kamil Ayub berkata:

“ tidak ada salahnya untuk Chin Peng kembali ke Malaysia asalkan beliau sudah berubah dan bersedia mendokong perlembagaan... jika mahu dipertimbangkan dari segi sejarah, Jepun dan British sebelum ini turut pernah menjajah Malaya dan melakukan kekejaman di negara ini..."Di kala ini, ramai orang Jepun dan British yang melabur di Malaysia. Mereka juga dahulu pernah menjajah dan menzalimi rakyat di negara ini..."Justeru, apabila era sudah berlalu, penilaian semula boleh dibuat. Sejarah lalu tidak bermakna kita perlu memutuskan hubungan dengan Jepun dan British. Hal ini sama juga dengan isu Chin Peng ".

3. Timbalan Presiden DAP, Dr Tan Seng Giaw, berkata

“ walaupun banyak pihak termasuk beliau pernah merasai penderitaan akibat kekejaman komunis, kerajaan boleh memaafkan Chin Peng sekali gus membenarkan bekas pemimpin komunis itu pulang ke Malaysia.

"Walaupun kekejaman komunis meninggalkan kesan mendalam kepada banyak pihak termasuk saya apabila pengetua sekolah dibunuh pada 1950-an, Chin Peng sudah tua dan wajar diberi peluang kedua," katanya.

4. Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr Teng Hock Nan berkata:

“ meminta kerajaan membenarkan Chin Peng kembali ke Malaysia atas sebab kemanusiaan. Bagaimanapun, hasrat Chin Peng itu ditentang pelbagai pihak. “
5. Ketua Penerangan PKR, Tian Chua pula berkata,

“ Secara peribadi beliau mengharapkan hasrat Chin Peng itu dapat dipenuhi kerajaan atas dasar kemanusiaan kerana sesiapapun layak mendapat peluang kedua. "Adakah kedatangan orang Jepun akan membangkitkan kemarahan masyarakat yang menderita ketika penjajahan negara Matahari Terbit itu atau adakah kedatangan rakyat British akan mengembalikan penjajahan oleh negara berkenaan "

6. Ahli Jawatankuasa DAP Pusat, Ronnie Liu, berkata

“ Chin Peng perlu dibenarkan menziarahi ahli keluarga terlebih dulu yang menjadi tradisi kaum Cina sebelum dibenarkan menetap di Malaysia. "Kita tidak perlu bimbang kehadirannya di negara ini kononnya akan membangkitkan semula fahaman komunis kerana masyarakat sudah menolak ideologi itu dan menerima sepenuhnya prinsip demokrasi negara, malah ideologi itu sudah lama mati ".

REAKSI PEMIMPIN BEKAS PERAJURIT & MANGSA PKM

7
. Veteran perang Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Onjinin Christopher Jopinol, 52, berkata:

''Kepada mereka yang masih tidak faham kekejaman Chin Peng, lihatlah keadaan kaki saya. ''Selama lebih 20 tahun saya hidup tanpa sepasang kaki, gara-gara kezaliman Parti Komunis Malaya (PKM) yang dipimpin oleh Chin Peng."

"Kenapa mereka hanya memikirkan tentang nasib Chin Peng. Bagaimana dengan perasaan kami? "Mereka patut fikirkan juga nasib keluarga veteran perang yang terkorban dan cedera. Setiap nyawa anggota tentera yang gugur semasa melawan komunis, bermakna ada wanita yang menjadi balu dan kanak-kanak menjadi anak yatim," katanya.

8. Veteran ATM Labuan Sabah, Amid Abd. Rahman, 60,

"PKM masa itu bukan sahaja berada di hutan tetapi juga di luar hutan dengan menyamar sebagai orang biasa dan terdapat juga mereka yang menjadi tali barut komunis ".

9. Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM, Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan berkata:
“ ramai veteran ATM menyuarakan rasa tidak puas hati dan terkilan dengan usaha membawa pulang Chin Peng... cadangan itu (memebenarkan Chin Peng pulang) amat tidak wajar dan kerajaan sepatutnya mengambil kira sensiviti ahli keluarga ATM yang terkorban ketika berjuang menentang PKM.
10. Bekas profesor Universiti Putra Malaysia (UPM). Dr. Haji Amat Juhari Moain
“ Bapa saya kemudian hilang. Sebagai seorang naib (istilah di Johor untuk Ketua Kampung) petang itu dia dipanggil oleh sekumpulan orang untuk pergi menyelesaikan satu masalah penduduk...Itu adalah kali terakhir saya melihatnya. Mayatnya kemudian ditemui di belakang sebuah rumah di Kampung Sungai Dulang Darat, Rengit, Batu Pahat. Terlalu menyedihkan, bapa saya disembelih dan anggota badannya dikerat-kerat. Bapa saudara saya Hassan Akasah (atau juga dikenali sebagai Wak Kasah) turut dibunuh kejam “.
“ Siapa kata Chin Peng yang mahu pulang itu adalah seorang pejuang nasionalis? Matlamatnya dulu, kata Dr. Amat Juhari ialah mahu merampas tanah air ini untuk dijadikan negara komunis...''Chin Peng ialah Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) dan jawatan itu membolehkan dia cukup berkuasa. Dia tahu apa yang dia buat dan jika dia seorang nasionalis dia akan berjuang bersama-sama dengan Tunku Abdul Rahman, Tan Cheng Lock dan lain-lain untuk kesejahteraan negara ini," jelas Dr. Amat Juhari yang suaranya dalam telefon tidak menggambarkan beliau akan menyambut hari lahirnya ke-70 tidak lama lagi .”
11. Wartawan yang membuat liputan semasa Majlis Perjanjian Damai antara Kerajaan Malaysia dengan Parti Komunis Malaya (PKM) pada 1 Disember 1989 di Hatyai Thailand, berkata:

“ Antara soalan yang saya masih ingat saya ajukan kepada Chin Peng ialah: "Apakah saudara masih seorang Marxist-Leninist?" Chin Peng dengan wajah yang hampir-hampir tersenyum menoleh ke arah saya dan menjawab: ''Ya."...Chin Peng menambah: ''Kami hanya meletakkan senjata bukan membubarkan PKM ataupun fahaman komunisme.''

APA KATA MANGSA BUKIT KEPONG

BALAI POLIS BUKIT KEPONG HANTYA TINGGAL TAPAK SELEPAS KEJADIAN

Dalam tragedi Bukit Kepong, 14 anggota polis, empat isteri polis, empat anak anggota polis dan lima anggota polis bantuan terkorban apabila balai polis tersebut terbakar akibat serangan pengganas komunis.


Bekas anggota unit Operation Squad, Platun Ke-6, tentera British, lenga Bekas Johar Katan, 69, berkata

''Suasana sedih menyelubungi kawasan itu. Semua orang tidak dapat berkata-kata kerana terlalu amat sedih apabila melihat keadaan mayat anggota polis dan keluarga yang dibunuh dan dibakar bersama Balai Polis itu. Tambah memilukan kami, apabila dua orang kanak-kanak perempuan adik beradik, termasuk seorang darinya dalam buaian menangis sambil memanggil emaknya yang terbakar,''

GAMBAR KENANGAN ARWAH YANG TERKORBAN DI BUKIT KEPONG


ANGGOTA POLIS MATI TERBAKAR


MANGSA ANNGOTA POLIS YANG TERBAKAR RENTUNG DI BUKIT KEPONG

KEPADA MEREKA YANG TIDAK MENGALAMI PENDERITAAN DAN KESENGSARAAN SEMASA ZAMAN KOMUNIS.. TUTUP MULUT KAMU DAN CUBA MENGENANG NASIB KELUARGA MEREKA YANG TERKORBAN...

13 comments:

Anonymous said...

saya dengan terbuka kepada pemimpin yang menyokong kepulangan chin peng adalah seorang yang berterima kasih dan melukakan hati para perajurit malaysia, pemimpin tu adlah seorang yang bodoh. kepada pemimpin yang menyaran chin peng balik merupakan seorang yang tak de hati perut. mizan

Tungaklangit said...

PEMIMPIN MELAYU YANG SOKONG CHIN PENG BALIK NI SEMUANYA BUTA SEJARAH ..

TAPI TAK TERKEJUT JUGA SEBAB MEREKA PUN MEMPUNYAI SEMANGAT KOMUNIS

KUASA RAKYA = KOMUNIS

SALAM

Antibarua said...

Saya cadangkan satu perhimpunan raksaksa bagi menyatakan hasrat kita agar Chin Peng tidak dibenarkan kembali ke Malaysia... siapa yang menghalang kita langgar, kita hancurkan, kita lenyapkan dari muka bumi Malaysia tercinta ini...

Dasar Barua yang menyokong BABI dan anjing, sanggup melukakan hati bangsa sendiri hanya sekadar mahu meraih undi kaum cina... Mereka ini patut ditutup mulut dan mindanya... hantar saja ke Kamunting.

Tersentuh hati dan hampir mengalirkan air mata apabila membaca catatan bekas2 perajurit kita...Kuatkan Barisan bagi menempuh gelonbang Barua BABI dan anjing dari bermaharajalela di bumi kita...

Allah Huakbar
Allah Huakbar
Allah Huakbar

http://antibarua.blogspot.com/

helmy said...

Salam kepada penulis dan pengunjung seperti saya :),Barangkali mereka semua lupa:
1."Matlamat Menghalalkan cara!"
atau
2."Matlamat tak boleh menghalalkan cara"

yg mana pilihan anda :D

Antibarua said...

The Patriot is Tan Sri Dr. Too Chee Chew or C.C. Too serta ribuan orang Melayu yang syahid membela agama, bangsa dan negara. Barua PAS syahid membela BABI dan anjing DAP.

akai ada ka?

Sila baca The Patriot di
http://antibarua.blogspot.com/

Tungaklangit said...

SAUDARA AB

TERUSKAN SEMANGAT ANDA DAN SENTIASA BERSAMA DALAM MEMPERJUANGANKAN KEDAULATAN NEGARA KITA DARI SEBARANG ANCAMAN BAIK DARI DALAM MAUPUN DARI LUAR...

KEMANA KITA NAK LARI KALAU NEGARA KITA DIAMBIL ORANG????

SDR HELMY...

SAMADA MATLAMAT MENGHALAKAN CARA ATAU APA SEKALIPIUN KITA ADALAH ORANG ISLAM DAN KITA TERTAKLUK KEPADA HUKUM ALLAH

SEGALANYA ADALAH BGANTUNG KEPADA NIAT HANYA ALLAH YANG MENGETAHUI DAN MEMBALAS NIAT ATAS PERBUATAN YANG KITA LAKUKAN...

SALAM KEADA KEDUA SAHABAT

Alizul said...

Kepada semua yang simpati dan menyokong kepulangan Chin Peng:

Bagi sesiapa yang tidak mengetahui, atau sengaja membutakan mata dan hati tentang, sejarah dan ideologi Komunisme, sila muat turun (download) dan tontoni video-video di tiga link-link berikut (copy & paste link-link ini ke browser anda):

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/1239/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM_1

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/1242/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM-2

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/2857/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM_-3

Kesemua video di atas membentangkan sejarah/ideologi komunisme dari sudut atau perspektif Islam.

Bagi blogger-blogger yang berhujah di atas perikemanusiaan, pernahkah penganut-penganut mereka menunjukkan sikap keperimanusiaan ke atas mangsa-mangsa mereka? Tanyalah soalan ini kepada balu-balu, anak-anak, cucu-cicit dan keturunan mangsa-mangsa mereka?

Ada pula blogger yang menyeru atas nama Islam supaya memaafkan Chin Peng. Pernahkah Chin Peng dan pengikut-pengikut memohon maaf atas segala kekejaman mereka? Memang benar Islam menitikberatkan sifat bermaaf-maafan, tetapi apa gunanya jika orang yang melakukan kekejaman tidak sedikit pun menunjukkan sifat itu atau mempunyai perasaan perikemanusiaan?

Mengapa pula Islam dikaitkan di sini? Tidakkah kita tahu bahawa komunisme itu jauh bertentangan dengan Islam? Komunisme menidakkan atau tidak percaya kepada Allah. Setiap penganutnya digelar "atheis", iaitu seseorang yang tidak percaya kepada kewujudan Allah. Oleh sebab itulah kita dapati penduduk-penduduk Islam di negara-negara kominis sentiasa ditindas dengan kejam. Satu daripada banyak contoh-contoh adalah penduduk Islam di Turkestan Timur di negara Cina. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penindasan orang Islam di Turkestan Timur, sila baca buku di link berikut (copy & paste link ini ke browser anda):

http://us1.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/582/COMMUNIST_CHINA%E2%80%99S_POLICY_OF_OPPRESSION_IN_EAST_TURKESTAN

Sebagai negara yang majoriti penduduknya adalah Islam, mahukah kita melihat anasir-anasir komunisme ini wujud di kalangan kita? Pernahkan orang-orang komunis melepaskan atau meninggalkan (renounce) fahaman komunisme mereka? Pernahkah Rashid Mydin, Shamsiah Fakir dan lain-lain berbuat demikian? Fahaman mereka sangat tebal. Kita patut bersyukur dilahirkan sebagai orang Islam di negara yang majoritinya penduduk Islam. Ada juga blogger-blogger yang sentiasa menuduh kerajaan tidak Islamik (atau kafir). Jika benar, mengapa kita orang Islam bebas mengamalkan agama Islam di negara ini? Mengapa wujud beribu-ribu masjid, surau, sekolah agama, dan lain-lain di
negara ini? Pernahkah kerajaan menindas orang-orang Islam seperti berlaku di Turkestan Timur?

Bagi blogger-blogger yang berhujah bahawa komunisme disama ertikan dengan sama rata dan sama rasa, tahukah anda bahawa konsep-konsep ini hanyalah pada teori atau di atas kertas saja?. Pada teorinya, memang komunisme menuju kepada kewujudan situasi sempurna (atau "utopia") di mana akan wujudnya konsep sama rata dan sama rasa ini. Tetapi lihatlah sejarah negara-negara kominis (yang jelas ditunjukkan di video-video di atas), adakah konsep-konsep ini pernah diguna pakai? Jawabnya TIDAK. Apa yang sebenarnya berlaku ialah "utopia" yang diidam-idamkan tidak pernah wujud, malah para pemimpin negara-negara komunis menghancurkan negara mereka sendiri, seperti berlaku di negara-negara Cina di bawah Mao Tse Tung dan Soviet Union (sekarang Russia) di bawah Stalin.

Jadi bagi blogger-blogger yang mempertahankan kepulangan Chin Peng atau komunisme, lengkapkan diri dengan ilmu tentang sejarah komunisme sebelum menulis sesuatu tentangnya.

Tungaklangit said...

SALAM SDR ALIZUL

SEMOGA MEREKA YANG LAHIR SELEPAS ERA KEMERDEKAAN DAN DARURAT MENYEDARI PENGORBANAN PAKCIK, MAKCIK, DATUK DAN NENEK KITA UNTUK NEGARA KITA INI...

KALAULAH MEREKA YANG BERCAKAP SOAL KEMAAFAN DAN MENYERU KERAJAAN MEMAAFKAN CHIN PENG TERLIBAT DALAM KEADAAN SEMASA ITU...

TAUBAT RASA MEREKA SERIK DENGAN KEGANASAN KOMUNIS DAN TALI BARUT MEREKA...

TERIMA KASIH SEKALI ATAS SOKONGAN SAUDARA DAN YOUTUBE YANG SAUDARA BERIKAN

SALAM

PAKMALAU said...

PUAK2 YANG SOKONG TU BANGANG ATAU ITULAH PUAK2 YANG NAK CARI PUBLISITI MURAHAN TERMASUK PEMIMPIN PAS SENDIRI.


Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Salahuddin Ayub berkata,

“ Tidak salah sekiranya Chin Peng dibenarkan kembali ke tanah air asalkan bekas pemimpin PKM itu tidak menjadikan komunis sebagai ideologinya. "Saya syorkan kerajaan menemui Chin Peng dan membuat penilaian secara menyeluruh bagi menentukan sama ada dia masih komunis atau tidak. "Jika Chin Peng tidak lagi mengamalkan ideologi ini saya tidak nampak perlunya kerajaan menghalang beliau daripada kembali ke tanah air. Chin Peng wajar dibenarkan kembali ke Malaysia sekiranya dia meninggalkan doktrin komunis," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

ISU CHIN PENG INILAH SEBENARNYA DANA UNTUK POLITIK JALANG HARI INI.KITA PERLU SEDAR.INILAH ISU YANG DAPAT MENUTUP SEGALA KEPINCANGAN POLITIK JALANG YANG SEDANG BERAKSI HARI INI.JANGAN MENGALIH PANDANGAN RAKYAT PADA BANJINGAN KOMINIS TERSEBUT...ISU CHIN PENG BALIK ATAU TIDAK ITU TIDAK PENTING..SOALNYA..CHIN PENG ADALAH DANA YANG DAPAT MENUTUP SEGALA KELEMAHAN DAN KEPINCANGAN POLITIK JALANG HARI INI.

HATI2 DENGAN MAINAN POLITIK JALANG PAS DAN PKR.INILAH BIJAKNYA JAHUDI LAKNATULLAH MENGATUR STRATEGINYA UNTUK POLITIK JALANG DEMI KEPENTINGAN DAN UNTUK MELINGKUPKAN AGAMA.

PAKMALAU said...

Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Salahuddin Ayub berkata,

“ Tidak salah sekiranya Chin Peng dibenarkan kembali ke tanah air asalkan bekas pemimpin PKM itu tidak menjadikan komunis sebagai ideologinya. "Saya syorkan kerajaan menemui Chin Peng dan membuat penilaian secara menyeluruh bagi menentukan sama ada dia masih komunis atau tidak. "Jika Chin Peng tidak lagi mengamalkan ideologi ini saya tidak nampak perlunya kerajaan menghalang beliau daripada kembali ke tanah air. Chin Peng wajar dibenarkan kembali ke Malaysia sekiranya dia meninggalkan doktrin komunis," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.


Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustafa Kamil Ayub berkata:

“ tidak ada salahnya untuk Chin Peng kembali ke Malaysia asalkan beliau sudah berubah dan bersedia mendokong perlembagaan... jika mahu dipertimbangkan dari segi sejarah, Jepun dan British sebelum ini turut pernah menjajah Malaya dan melakukan kekejaman di negara ini..."Di kala ini, ramai orang Jepun dan British yang melabur di Malaysia. Mereka juga dahulu pernah menjajah dan menzalimi rakyat di negara ini..."Justeru, apabila era sudah berlalu, penilaian semula boleh dibuat. Sejarah lalu tidak bermakna kita perlu memutuskan hubungan dengan Jepun dan British. Hal ini sama juga dengan isu Chin Peng.

. Ketua Penerangan PKR, Tian Chua pula berkata,

“ Secara peribadi beliau mengharapkan hasrat Chin Peng itu dapat dipenuhi kerajaan atas dasar kemanusiaan kerana sesiapapun layak mendapat peluang kedua. "Adakah kedatangan orang Jepun akan membangkitkan kemarahan masyarakat yang menderita ketika penjajahan negara Matahari Terbit itu atau adakah kedatangan rakyat British akan mengembalikan penjajahan oleh negara berkenaan "

RENUNG RENUNGLAH DENGAN MATA HATI..MELAINKAN YANG BUTA HATI PENGARUH POLITIK GILA BABI.

Tungaklangit said...

SALAM PAKMALAU

SAYA RASA PERSEPSI PAKMALAU ADALAH TEPAT DAN INI ADALAH MAINAN POLITIK MEREKA SEMATA2..

MUNGKIN SAYA AKAN MEMASUKKAN HAL INI DALAM POST SETERUSNYA UNTUK MENGINGATKAN KUMPULAN KITA MENGENAI HOW THEY WANT TO DIVIDE THE ISSUE

THANKS PAK MALAU

Anonymous said...

pelik ar... mak ayah kaya... tapi x hantar anak pergi belajar sejarah...
mak ayah aku, x la kaya sangat, tapi mampu antar aku g belajar sejarah...
sekarang, aku tahu ape tu komunis...
kpd pemimpin2 p#mbangkang, bukak bubu teks sejarah tingkatan tiga..., baca balik.. mungkin korang pnah baca, tapi lupa.., x pun,, mase cikgu sejarah tengah mengajar, korang sibuk mengorat anak dara orang.. sedar sikit...

Tungaklangit said...

SALAM SDR ANON....

KALAU MEREKA INI SEDAR DAN MENGAKU PERNAH ATAU HAFIZ AL QURAAN... LIHAT KEBANYAKAN ISI DALAM AL QURAAN ITU MENCERITAKAN KISAH2 NABI TERDAHULU... BUKANKAH ITU ADALAH SEJARAH SUPAYA KITA MENGAMBIL PELAJARAN DARINYA

TAPI MEREKA YANG BARU LAHIR DAN TIDAK MAHU MENGAMBILTAHU ATAU TIDAK PERCAYA SEJARAH INI MEMANG TIDAK MENGERTI SEMUANYA INI...

MUNGKIN BILA NEGARA DAH TERGADAI MAKA IMEREKA AKAN TAHU KEBENARANNYA...

TAPI SUDAH TERLAMPAT... KETIKA ITU..