Sunday, May 31, 2009

PERSEDIAAN PRU 13: APA YANG TELAH DIBUAT OLEH PEMIMPIN MUDA UMNO/BN

PEMIMPIN MUDA UMNO/BN BANGKITLAH


1. SETELAH MELALUI LIMA PRK IAITU BERMULA DENGAN PRK PERMATANG PAUH HINGGALAH KE DUA BUKIT DAN SATU BATANG (TIDAK TERMASUK PENANTI), BN TELAH KALAH 4 DARI 5 PERTANDINGAN TERSEBUT.

2. DARI SEGI PYSIKOLOGI, INI BUKANLAH SATU PETANDA BAIK UNTUK UMNO/BN MENGHADAPI PRU13 KELAK. DALAM MASA YANG SAMA, BANYAK HASIL POST MORTEM TELAH DILAKUKAN DAN DIMINITKAN TETAPI KEMANAKAH TINDAKAN LANJUT YANG SEPATUTNA DIAMBIL?

3. SEMUA TELAH MENGETAHUI BAHAWA UMNO/BN TEWAS DIKEBANYAKAN SALURAN 4 DAN 5 IAITU SALURAN ANAK-ANAK MUDA TETAPI APAKAH TINDAKAN YANG TELAH DIAMBIL?

4. CABARAN BESAR UMNO/BN IALAH UNTUK MEMPERBETULKAN PERSEPSI GOLONGAN MUDA TERHADAP UMNO ITU SENDIRI IAITU APA YANG DIKATAKAN OLEH UMNO/BN ADALAH PROPAGANDA DAN APA YANG DIKATAKAN OLEH PR ADALAH BENAR!!!

5. GOLONGAN MUDA JUGA BERPENDAPAT BAHAWA UMNO SUDAH MENJADI SEPERTI GOLONGAN ELITIS, TERMASUK PEMUDA UMNO SENDIRI YANG MENGAMALKAN GAYA HIDUP MEWAH DAN TIDAK BERCAMPUR DENGAN GOLONGAN MUDA.

6. TERDAPAT PANDANGAN GOLONGAN MUDA YANG MENGATAKAN BAHAWA KINI PEMIMPIN UMNO/BN SUDAH LAMA TIDAK BERKOMUNIKASI DENGAN GOLONGAN MUDA BAIK DI IPT, KOLEJ MAUPUN MAKTAB GURU DAN TIADA DIALOG DUA HALA DAN INTERAKSI DENGAN GOLONGAN MUDA DILAKUKAN.

7. JIKA DAHULU WALAUPUN TERDAPAT GOLONGAN MUDA YANG MENOLAK UMNO/BN TETAPI BERIKUTAN KETOKOHAN BEKAS PM TUN MAHATHIR, MEREKA BERSEDIA MENYEBELAHI BN TERMASUK BUKAN MELAYU.

8. SATU LAGI KEKURANGAN YANG ADA DALAM KEPIMPINAN MUDA /UMNO/BN IALAH KEPETAHAN BERCAKAP DAN YANG BOLEH MENYAKINKAN PENDENGAR KURANG ATAU TIADA DALAM BARISAN KEPIMPINAN MUDA UMNO/BN BERBANDING PR. MEMANG BENAR RAMAI MENGAKUI PEMIMPIN PR PENIPU TETAPI KERANA TIADA PEMIMPIN UMNO/BN YANG BOLEH MENARIK MINAT PENDENGAR MAKA KELEMAHAN PR TIDAK DAPAT DIHEBAHKAN DENGAN BAIK.
9. SATU LAGI KELEMAHAN YANG PERLU DIBERIKAN PERHATIAN IALAH PENEKANAN MEMBUNA KUMPULAN BLOGGER YANG MANTAP DIKALANGAN KEPIMPINAN MUDA UMNO/BN UNTUK MEMBERI PENERANGAN BUKANNYA MENGHENTAM PEMIMPIN YANG LAIN. BLOG ITU MESTILAH DIGUNAKAN UNTUK MENANGKIS SEGALA ISU YANG DIBANGKITKAN OLEH PEMBANGKANG DENGAN HURAIAN DAN SANGAHAN YANG BAIK DAN BERNAS.

10. PERANAN KETUA BAHAGIAN DAN KETUA CAWANGAN JUGA MESTI DIUBAH SUPAYA MEMBERI PELUANG KEPADA GOLONGAN MUDA MENCEBURI DIRI DALAM UMNO DIPERINGKAT CAWANGAN LAGI. TERDAPAT RUNGUTAN GOLONGAN MUDA BAHAWA MEREKA TIDAK DILAYAN UNTUK MEMASUKI UMNO DAN ADA BORANG KEAHLIAN HILANG... INI MEMATAHKAN SEMANGAT MEREKA LALU BERALIH KE PEMBANGKANG.

11. KETUA CAWANGAN UMNO YANG MEMEGANG JAWATAN PENGERUSI JKKK PULA JANGANLAH MELAKSANAKAN TUGAS MEMILIH BULU HANYA MENUMPUKAN KEPADA KRONI SAHAJA, BERIKAN BANTUAN ATAU KEMUDAHAN KEPADA SEMUA AHLI MASYARAKAT TEMPATAN, TETAPI JANGAN DITINGGAL KEBAJIKAN AHLI UMNO/BN PULA.

12. AKHIR KATA, PEMIMPIN MUDA UMNO/BN PERLULAH BERMULA DARI SEKARANG (WALAUPUN SUDAH LAMBAT) MENDEKATI PELAJAR DI SEKOLAH, KOLEJ DAN UNIVERSITI DAN YAKINKAN MEREKA AKAN PERJUANGAN UMNO/BN.

13. KADANG-KADANG BIARLAH KITA SEDAR KESILAPAN KITA SEBELUM TERLEWAT... TEGURAN INI DIBUAT KERANA SAYANGKAN UMNO DAN TIDAK MAHU MELIHAT UMNO TERSUNGKOR KERANA KEBODOHAN DAN KESOMBONGAN PEMIMPIN UMNO DIPERINGKAT BAWAHAN SEDANGKAN KEPIMPINAN NOMBOR SATU BERUSAHA UNTUK KEBAIKAN UMNO/BN.

8 comments:

Anonymous said...

persoalannya adakah usaha pemimpin atas itu benar2 untuk oerubahan rakyat di golongan bawahan yang tiada kepentingan mereka. sbb kadang2 apa yang di wancanakan itu bukan kemampuan kami dan sudah pastinya bukan kami yang perolehi kebaikkannya, bagi saya bukan UMNO kena berubah tapi org2 UMNO yang kena barubah, berubah dari segi pemikiran, bukannya UMNO yang lemah ketara tetapi UMNO sudah lemah pengaruhnya dengan parti2 komponen, lagi satu pemimpin suka sangatberucap dalam kempen2 mengatakan BN la parti yang akan membawa kemajuan kepada rakyat tetapi nada perucapan dengan nada yang sombong dan riak dan selalunya BN suka memperkecilkan parti lwn.

Anonymous said...

UMNO/BN sudah tiada ubat lagi untuk diselamatkan!!!Wahai rakyat malaysia,sedarlah bahawa kapal umno sedang tengggelam dan akan musnah pada prk 13 !!!!

Tungaklangit said...

SALAM SAUDARA ANON DI ATAS

WALAUPUN PAHIT UNTUK DITELAN TAPI SAYA TERPAKSA MENGAKUI HUJAH SAUDARA DAN MEMANG TERDAPAT KEBENARAN AKAN TULISAN SAUDARA TERSEBUT...

SAYA SEBAGAI GENERASI MUDA JUGA AGAK TERKILAN DENGAN TERLATAH MEREKA DI ATAS... KITA SUKAKAN UMNO TAPI SEOLAH-OLAH KITA TIDAK DITERIMA MEREKA ...

SEPERTI ADA BARRIER YANG MENGHALANG ORANG MUDA MEMASUKI KUMPULAN INI...

HARAPAN KITA SEMOGA KEPIMPIANAN TERTINGGI MENGAMBIL MAKLUM HAL INI DAN KALAU TAK BERUBAH JUGA TUNGGULAH SAHAJALAH SEGALA APA YANG BAKAL BERLAKU...

SAYA BERDOA SUPAYA YANG SEPATUTNYA MENJADI PEMIMPIN DIBERI HAK DAN YANG KAKI AMPU KELUAR SAJALAH DARI UMNO...

SALAM

mykedah said...

UMNO bukan tidak mendapat sokongan generai Muda, sokongan itu masih ada, tetapi masalahnya generasi muda yang menyokong UMNO tidak mahu ambil peduli tentang UMNO dan tidak mahu keluar mengundi.
Ramai kawan dikalangan orang muda cenderung kepada UMNO, tetapi mereka tidak mahu keluar mengundi kerana merasakan ia tidak penting dan mereka tidak dipedulikan.
Pembangkang mendapat banyak undi dari generasi muda adalah sifat penyokong pembangkang yang menyemat semangat mahu menumbangkan UMNO. Jadi apabila cukup sahaja umur mengundi, mereka mendaftar dan keluar mengundi malahan sanggup mengeluarkan perbelanjaan sendiri bagi balik mengundi di kampung halaman mereka.
Orang muda UMNO ada ka sanggup buat macam tu, kalau tak bagi duit tambang hampeh mereka tak mau balik mengundi.
Generasi muda PAS itu juga adalah hasil penubuhan PASTI dan sekolah agama PAS.
Lagipun orang muda yang menyokong UMNO juga keliru kerana mereka tidak didekati.
Apa Pemuda UMNO, Puteri dan Putera buat pun tak tau. Golongan muda dalam minda mereka penuh dengan persoalan dan mereka perlukan jawapan.
Sedangkan UMNO tidak mahu memberi jawapan kepada persoalan mereka. Mereka sebenarnya senang dipengaruhi sekiranya kaedah dan taktik yang digunakan serasi dengan golongan muda.
Konsepnya mudah, kalau emak bapa orang PAS, pasti anak mereka sokong PAS, tetapi kalau emak bapa mereka UMNO, anak mereka belum tentu mengundi UMNO.

Tungaklangit said...

SALAM SDR MYKEDAH

SAYA BERHARAP APA YANG SDR PERKATAKAN ITU ADALAH BENAR DAN KITA PERLU MEMBERI KESEDARAN KEPADA ANAK2 MUDA INI AKAN PENTINGNYA MEREKA MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA SERTA MEMBERI KESEDARAN BAHAWA PERJUANGAN UMNO MERANGKUMI ISLAM DAN BANGSA MELAYU...

INI PENTING KERANA TUDUHAN PAS BAHAWA UMNO MENGASINGKAN ISLAM DALAM PERJUANGANNYA ADALAH SATU TIPU MUSLIHAT YANG NYATA DAN HARUS DIBERI PENDEDAHAN KEPADA ANAK2 MUDA SEKARANG..

SALAM

pakngah santan said...

saya sangat bersetuju dengan saudara terutama pada point 8. pemimpin umno kena petah bercakap.

pemimpin pr pun bukan semua betul tapi depa pandai bercakap ie pandai kelentong. bercakap berteraskan menghentam, maki-hamun, retorik, memang mudah dilakukan dan orang melayu terutamanya suka dengar benda-benda begini.

umno kena ada pemimpin yang pandai bercakap dan menangkis serta hentam balik secara keras dan pedas serangan pihak lawan.

Tungaklangit said...

salam pakngah

sapa agaknya yang boleh kita tonjolkan yek...

kalau dilihat dari barisan kepimpinan yang ada susah jugak nak pilih orang macam ni???

salam

Anonymous said...

Im using my iPod right now to type all of this at the moment. Anyways, my computer needs a password. So I enter the password, it says connected. Then the computer tries to connect, but it doesn't, and I have to re enter a password. Problem is Idk the password. Im afraid to ask my dad because if its a virus, he'll kill me. But, any help? Thx. [url=http://gordoarsnaui.com]santoramaa[/url]