Sunday, May 24, 2009

MASIH ADAKAH LAGI RUANG UNTUK UMNO DAN PAS BERDAMAI?

UNTUK RENUNGAN DEMI KEBAJIKAN BERSAMA

1. KALAU DITANYAKAN KEPADA AHLI DAN PEMIMPIN PAS, UMNO ADALAH PARTI YANG MENOLAK ISLAM DAN MENGAMALKAN RASUAH, PENYELEWENGAN KUASA, KRONI, MEMENTINGKAN KEDUDUKAN DAN KUASA DAN SEBAGAINYA. JUSTERU ITU KITA AHLI PAS MESTI MENOLAK UMNO SEHABIS-HABISNYA.

2. TAPI DALAM MASA YANG SAMA, PAS BOLEH BERKERJASAMA DENGAN SEBUAH PARTI YANG TERANG-TERANG DITERAJUI OLEH SEORANG YANG PERNAH DIDAKWA MENYALAHI KUASA DAN LIWAT.. BEGITU JUGA DENGAN DAP YANG TERANG-TERANG MENOLAK PERLAKSANAAN HUKUM ISLAM DI NEGARA INI.. TETAPI MENGAPAKAH PAS MASIH BOLEH BERKERJASAMA DENGAN MEREKA BERBANDING UMNO???

3. ADAKAH BENAR TUDUHAN PAS BAHAWA UMNO MENOLAK ISLAM ATAU TIDAK MAHU MELAKSANAKAN HUKUM ISLAM... BUKANKAH NEGARA KITA INI BERBILANG KAUM DAN BANGSA DAN MENGANUTI PELBAGAI AGAMA DAN KEPERCAYAAN..???

4. SEDANGKAN NIK AZIZ PERNAH BERKATA BAHAWA PAS AKAN SANGGUP MENUNGGU SEHINGGA BERPULUH TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN HUKUM ISLAM DEK KERANA UGUTAN DAP YANG MEMBANTAH HUKUM ISLAM...

5. HAJI HADI PUN FAHAM BAHAWA HUKUM HUDUD BUKANLAH PERKARA UTAMA DALAM SISTEM PEMERINTAHAN SESEBUAH KERAJAAN DIMANA HUDUD DIKATAKAN BELIAU HANYALAH 0.0001 PERATUS DARI URUSAN YANG LAIN...

6. PAS MENUDUH UMNO TIDAK MAHU MELAKSANAKAN HUKUM ISLAM DIPERINGKAT NASIONAL DAN MENOLAK DARF HUDUD YANG DISEDIAKAN... SEKARANG MENGAPA TAK DIBENTANGKAN SAHAJA DRAF YANG DIKATAKAN DITOLAK OLEH UMNO DAHULU KERANA SUDAH RAMAI AHLI PARLIMEN PEMBANGKANG DALAM PERLIMEN???

7. DI KELANTAN, MENGAPA MASIH DIGUNAPAKAI HUKUM YANG DIKATAKAN BUKAN ISLAM SEPERTI HUKUM NIKAH KAHWIN YANG MANA IANYA BERADA DIBAWAH BIDANG KUASA KERAJAAN NEGERI KENAPA TAK DIGUBAL SAHAJA DIPERINGKAT DUN KELATAN, DUN KEDAH MENGIKUT HUKUM ISLAM ANJURAN PAS KERANA KEDUA DUN INI DIKUASAI SECARA MAJORITI OLEH ADUN PAS???

8. MENGAPAKAH PENUBUHAN MAJLIS HISBAH YANG DIUAR-UARKAN OLEH NIK AZIZ BAGI MENGANTIKAN BPR KETIKA ITU UNTUK MENILAI SETIAP ADUN KELANTAN MASIH TIDAK DILAKSANAKAN LAGI SEHINGGA SEKARANG???

9. APAKAH SALAH UMNO HINGGA NIK AZIZ MENGATAKAN TIDAK AKAN BERSAMA DALAM PERPADUAN SESAMA MELAYU??? PAS MENGATAKAN MEREKA MEMPERJUANGKAN PERPADUAN BERASASKAN ISLAM DAN ISLAM TIDAK MEMINGGIRKAN KAUM LAIN??? ADAKAH KENYATAAN INI IKHLAS DARI LUBUK HATI MEREKA ATAU SEKADAR UNTUK MENARIK MINAT KAUM LAIN MENYOKONG PAS???

10. BUKANKAH MELAYU ITU DARI SEGI PERLEMBAGAANNYA BERAGAMA ISLAM??? TETAPI ADA AHLI PAS MENGATAKAN BUKAN SEMUA MELAYU ISLAM??? ENTAH DARI MANA MEREKA DAPAT FAKTA INI TIDAK DIKETAHUI.

11. TETAPI PERSOALAN YANG SAMA BOLEH JUGA SAYA AJUKAN KEPADA AHLI PAS DIMANA BUKAN SEMUA AHLI PAS YANG BERGAMA ISLAM BERIMAN DENGAN ALLAH...

12. SEKIRANYA KITA MASIH BERTELANGAH MENGENAI ISU KAUM, ISU ISLAM DAN SEBAGAINYA MAKA SAMPAI BILA-BILA UMNO DAN PAS TIDAK AKAN DAPAT DUDUK BERSAMA-SAMA MEMPERJUANGKAN KEDUDUKAN AGAMA DAN BANGSA DI NEGARA INI.

13. SATU PERSOALAN INGIN DITANYA KEPADA PEMIMPIN PAS... BUKANKAH ALLAH MENYURUH KITA MENGERATKAN SILATULRAHIM YANG MANA AR-RAHIM ITU DARI NAMA-NAMA ALLAH??? BARANG SIAPA YANG MEMUTUSKAN NAMA ALLAH INI MAKA TIADA JAMINAN UNTUK MEREKA MEMASUKI SYURGA???

14. PERSOALAN INI DITANYA KEPADA PAS KERANA MEREKA MENGELARKAN PARTI MEREKA PARTI ISLAM DAN UMNO PARTI SEKULAR...

15. SEDANGKAN RAKYAT JELATA YANG ADA DI MALAYSIA INI MAHU MELIHAT KEDUA-DUA PARTI INI BERKERJASAMA ANTARA SATU SAMA LAIN DALAM MEMBELA AGAMA DAN BANGSA DISAMPING MENJAGA KEDUDUKAN KAUM YANG LAIN...

16. PERSOALAN UNTUK PEMIMPIN PAS DAN UMNO...

17. BOLEH KALIAN DUDUK SEMEJA DENGAN IKHLAS ATAS NAMA ALLAH DAN BERBINCANG DEMI KEBAIKAN UMAT MELAYU ISLAM DAN DENGAN AMANNYA NEGARA INI MAKA KAUM YANG LAIN AKAN SAMA-SAMA MENIKMATI PEMERINTAHAN BANGSA YANG DIKENALI SEBAGAI MELAYU ISLAM..

FIKIR-FIKIRKANLAH

4 comments:

Anonymous said...

komen yang merapu

tak ada hujah yang kukuh

elok tak payah komen kalau merapu@ mengarut macam ni

Tungaklangit said...

SDR ANON 4.23

TERIMA AKSIH ATAS ULASAN SAUDARA

TAPI KALAU SDR RENUNG DAN HAYATI DEMI KEBAIKAN KITA SESAMA ISLAM MAKA MUNGKIN SAUDARA AKAN DAPAT MESEJ YANG CUBA SAYA SAMPAIKAN..

MUDAH SAHAJA MENGAPA KITA TAK BOLEH BERBAIK SESAMA MELAYU ISLAM...

TAPI TAK PELIKLAH KALAU KITA TAK BOLEH BERBAIK SEKIRANYA ORANG SEPERTI SDR NI MASIH RAMAI DILUAR SANA

anakjohor said...

Kepada tunjanglangit, betul apa yg telah diluahkan itu. Tetapi selagi masih ada umat melayu islam seperti Anon tu, selagi itulah keadaan tidak berubah.

Tungaklangit said...

SALAM ANAK JOHOR

INSYALLAH ALLAH SENTIASA MEMBELA KEAGUNGAN ISLAM DAN KEIKHLASAN UMNO SEBENARNYA BUKAN KEPADA LAUNGAN SAHAJA TETAPI KEPADA PENGHAYATAN DAN PERLAKSANAAN SESUATU DASAR ISLAM YANG TELAH DIAMBIL...

SEBAGAI CONTOH PENDEKATAN HADHARI NIATNYA ADALAH MURNI TETAPI DIJADIKAN ISU POLITIK OLEH PAS.. SEDANGKAN IANYA SAMA SEPERTI MASYARAKAT MADANI...

BERPOLITIK BOLEH TAPI JANGAN SAMPAI MEMBELAKANGAKAN KESUCIAN ISLAM

SALAM HORMAT UNTUK ANAK JOHOR