Tuesday, May 19, 2009

DUN SELANGOR: KENAPA KHALID TAK DIHUKUM GANTUNG PAKAI DUIT RAKYAT BELI LEMBU DAN BAIKI KERETA SENDIRI?


DUN S'gor: Khir Toyo digantung setahun

May 19, 09 5:32pm

Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor telah menggantung ketua pembangkang dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo daripada menghadiri sidang DUN selama setahun.

Tindakan itu diambil ekoran kegagalan beliau menghadiri siasatan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) Selangor Mac lalu berhubung perbelanjaan dana agensi kerajaan negeri. Jawatankuasa itu - di bawah Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor - juga mendapati beliau bersalah terhadap tiga tuduhan membuat kenyataan yang menghina legitimasi Selcat, dalam media dalam dalam blognya.

Ekoran itu, Dr Mohd Khir yang juga ketua pembangkang di DUN Selangor digantung selama setahun daripada menghdiri sidang DUN kerana gagal menghadiri siasatan awam tersebut, dan digantung masing-masing enam bulan bagi setiap tuduhan tersebut. Kesemua elaun dan keistimewaan yang diterima Dr Mohd Khir Toyo sebagai seorang ADUN, juga digantung.

Jawatankuasa itu juga menggantung empat lagi ADUN BN Warno Dogol (Sabak), Isa Abdul Kasim (Batang Kali), Marsum Paing (Dengkil) dan Mohamad Idris Abu Bakar (Hulu Bernam) selama enam bulan kerana mempersoalkan integriti Selcat. Elaun dan keistimewaan mereka juga turut digantung sepanjang tempoh hukuman tersebut.
Ia diumumkan oleh Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa hak dan keistimewaan tersebut di Shah Alalm untuk membincangkan perkara tersebut. Bagaimanapun, Teng berkata, hukuman itu merupakan syor yang dibuat jawatankuasa tersebut. Syor tersebut, katanya, akan dibentang di sidang DUN Julai depan untuk dibahas dan setiap wakil rakyat termasuk Dr Mohd Khir akan diberi peluang membahaskannya.

Dalam siasatan Selcat selama lapan hari Mac lalu, para saksi memberi keterangan bahawa berjuta-juta ringgit dana syarikat pelaburan kerajaan negeri, telah disalahguna oleh Balkis - Badan Kebajikan dan Amal Isteri Wakil-wakil Rakyat BN Selangor - yang dipengerusikan oleh isteri Dr Mohd Khir - Datin Zaharah Kechik - sewaktu beliau menjadi menteri besar.

Sementara itu, ketika dihubungi selepas pengumuman tersebut dibuat, Dr Mohd Khir berkata beliau belum menerima surat berhubung hukuman tersebut. Bagaimanapun, katanya, beliau akan meminta peguamnya mengkaji perkara itu sebelum memutuskan tindakan selanjutnya.


INILAH YANG DIKATAKAN DEMOKRASI DAN KEADILAN... KEADILAN HANYA BILA MENYEBELAHI PIHAK MEREKA.. BILA TIDAL MENYEBELAHI MEREKA... MAKA PERKATAAN YANG SELALU DIGUNAKAN IALAH TIDAK IKUT UNDANG-UNDANG TUBUH NEGERI, TINDAKAN DIAMBIL TIDAK SAH, ADUN PR DIANIAYA DAN MACAM-MACAM ALASAN..

MACAM MANA DENGAN KES PENYELEWENGAN WANG KERAJAAN NEGERI KHALID, PENGLIBATAN RONNIE DALAM SEBUAH HOTEL YANG MELAKUKAN AKTIVITI SUNDAL, PEMECATAN JAWATAN SEORANG PEGAWAI TINGGI KERAJAAN NEGERI KERANA MEMBENARKAN SEBUAH KUIL DIROBOH...

APA SEMUANYA NI... MELAYU PKR DAN PAS .. SERONOKLAH KAMU BAGAIMANA SAUDARA KAMU DIPERMAINKAN OLEH KAUM LAIN.. BAGUSLAH KEIMANAN KAMU YANG MEMBELA KAFIR DARI MELAYU ISLAM SENDIRI..

No comments: